Ορμόνη από το ήπαρ βάζει φρένο στην επιθυμία για γλυκό
Ενα βήμα πιο κοντά στην απεξάρτηση των γλυκατζήδων από τη ζάχαρη βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη ορμόνης που καταστέλλει την επιθυμία για γλυκό και μπορεί να βοηθήσει διαβητικούς και παχύσαρκους ασθενείς.
Αν και η λαχτάρα για την κατανάλωση γλυκού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, έως σήμερα δεν είχαν ανακαλυφθεί οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που την πυροδοτούν. Νέα έρευνα έδειξε ότι ο βασικός υπαίτιος γι’ αυτή είναι μια ορμόνη που παράγεται από το ήπαρ και ονομάζεται αυξητικός παράγοντας 21 (FGF21). Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αϊοβα ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ορμόνη παράγεται από το ήπαρ ως αντίδραση στα υψηλά επίπεδα υδατάνθρακα και εν συνεχεία διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος, από όπου αποστέλλει στον εγκέφαλο το μήνυμα να καταστείλει την επιθυμία για γλυκό.
Πειραματόζωα
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν την FGF21 σε φυσιολογικά πειραματόζωα, δίνοντάς τους εν συνεχεία τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ νορμάλ διατροφής και διατροφής πλούσιας σε ζάχαρη. Οπως διαπίστωσαν, τα πειραματόζωα δεν σταμάτησαν εντελώς να καταναλώνουν ζάχαρη, αλλά έτρωγαν επτά φορές λιγότερη ποσότητα από τη συνηθισμένη. Παράλληλα μελέτησαν τη συμπεριφορά γενετικά μεταλλαγμένων πειραματόζωων που είτε δεν παρήγαγαν καθόλου FGF21 είτε παρήγαγαν πεντακοσιαπλάσιες ποσότητες από ό,τι τα φυσιολογικά πειραματόζωα και παρατήρησαν ότι τα μεν πρώτα κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, τα δε δεύτερα λιγότερη.
Από παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπιστεί ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξη, όχι όμως και την επιθυμία για κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, όπως, για παράδειγμα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λιπαρά. «Η FGF21 είναι η πρώτη ορμόνη που παράγεται από το ήπαρ και ρυθμίζει συγκεκριμένα την κατανάλωση ζάχαρης. Γνωρίζαμε εδώ και λίγο καιρό ότι είχε την ικανότητα να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τώρα υπάρχει το στοιχείο που δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα, τα οποία δεν είναι ικανά να νιώσουν πότε έχουν καταναλώσει πολλή ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση διαβήτη» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Λούκας ΜπονΝτουράν.