Νηστεία: Τα υπέρ και τα κατά
Η νηστεία που διαρκεί 40 ημέρες, μέχρι δηλαδή το Πάσχα εκτός από τους θρησκευτικούς λόγους αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου οργανισμός να αποβάλλει τις διοξίνες και έτσι να χάσετε βάρος.
Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών.
Εξάλλου, όσοι νηστεύουν επιτρέπεται να φάνε όσπρια λαδερά, φρούτα και λαχανικά.
Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος. Όμως μπορείτε να λαμβάνετε τα πολύτιμα αυτά στοιχεία από άλλες τροφές.
Ιδιαίτερα ευπαθείς σε ανεπιθύμητες για την υγεία τους επιδράσεις της νηστείας είναι οι ηλικιωμένοι. Οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί τους είναι ελαττωμένοι και ο οργανισμός τους δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί τις διατροφικές στερήσεις.
Η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η επίμονη ζάλη, η μυϊκή αδυναμία και η θόλωση της όρασης είναι σαφείς ενδείξεις για διακοπή της νηστείας.