Νέος εξοπλισμός σε 31 νοσοκομεία με κονδύλια της Περιφέρειας
Tη χρηματοδότηση 31 δημοσίων νοσοκομείων ύψους 40,6 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ανανέωση και ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού τους, αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής!
Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση σημαντικών και επειγουσών ελλείψεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.
«Δεν ερχόμαστε να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά να συνδράμουμε στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, σε μια κρίσιμη περίοδο οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε με παρέμβασή της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στον νόμιμα προβλεπόμενο κοινωνικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των αρχών –οικονομικής αυτοτέλειας, πόρων, αναλογικότητας– που ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος.
Η κυρία Δούρου επανέλαβε ότι η περιφερειακή αρχή «δεν λειτουργεί ούτε συγκυριακά ούτε αποσπασματικά» και με αναφορά στη συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν είχε συζητηθεί το θέμα της στήριξης των δύο νοσοκομείων του Πειραιά (Τζάνειου και Αγ. Παντελεήμονα), υπενθύμισε ότι τονίστηκε τότε η «ανάγκη στέρεας μεθοδολογίας, θεσμικής θωράκισης και ιεράρχησης αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας στην Αττική».
Η περιφερειάρχης επανέφερε το ζήτημα της διεκδίκησης αρμοδιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «μαζί με τους ανάλογους πόρους» σημειώνοντας ότι η ανακολουθία πόρων και αρμοδιοτήτων λειτουργεί «αποτρεπτικά στις διεκδικήσεις μας».
Στις περιπτώσεις αυτής της ανακολουθίας ενέταξε και το συγκεκριμένο «ύψιστης σημασίας» ζήτημα, το οποίο άπτεται των υπέρτατων αξιών, της υγείας και του δικαιώματος στη ζωή, και απέδωσε στην απόφαση δύο σημαντικούς λόγους: τη στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Χαρακτήρισε «συγκεκριμένη και μετρήσιμη» την κοινωνική πολιτική και αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκεί η ΠΑΤΤ, «χάρη στη συνετή διαχείριση των οικονομικών» όπως είπε.
Με τη σειρά της η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Λαμπρίδου, μιλώντας στο Σώμα, ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν από τις ανάγκες εξοπλισμού των νοσοκομείων του Πειραιά, τις οποίες προσπάθησαν να καλύψουν, αρχικά, μέσω επιδοτήσεων από την Περιφέρεια, καθώς ο νόμος δεν επέτρεπε την απευθείας χρηματοδότηση.
Η κ. Λαμπρίδου τόνισε ότι στόχος είναι η θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας απέναντι στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία λόγω των συνθηκών και των ελλείψεων «που συνειδητά δημιουργούνταν» καταλάμβαναν τον μεγαλύτερο χώρο στον τομέα της περίθαλψης, μετατρέποντας έτσι την προαγωγή της υγείας σε πολύ ακριβό αγαθό.
Επισήμανε ότι «γιγαντώθηκαν» οι ανάγκες στα χρόνια της κρίσης, είτε λόγω της επιβάρυνσης της υγείας από παράγοντες όπως ή ένδεια, η ανασφάλεια, η ανεργία, είτε από τη διακοπή των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων με συνέπεια την αύξηση των αναγκών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της επισκεψιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία, που αυξήθηκε ραγδαία μετά την πρόσφατη (Ν.4368/2016) εξασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.
Αναφορικά με τον εξοπλισμό, η κ. Λαμπρίδου τόνισε ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται μηχανήματα που έως σήμερα υπήρχαν μόνο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως το CYBER KNIFE, το BABY κυκλοτρόνιο, ο ανοιχτός μαγνητικός τομογράφος κ.ά.