“Μπλόγκο” ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς με ρευματοπάθειες!

“Μπλόγκο” ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς με ρευματοπάθειες!

Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους ρευματοπαθείς μία νέα οδηγία του ΕΟΠΥΥ η οποία αλλάζει τον τρόπο συνταγογράφησης από τους γιατρούς.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Οργανισμός με εγκύκλιο του, υποχρέωσε τους ιδιώτες ρευματολόγους να συνταγογραφούν μόνο υποδόριους βιολογικούς παράγοντες (σ.σ.: σύγχρονες θεραπείες για τη νόσο) και όχι ενδοφλέβιους.

Για να συνταγογραφήσει ρευματολόγος ενδοφλέβιο βιολογικό παράγοντα θα πρέπει να έχει σύμβαση με ιδιωτική κλινική, κάτι που δεν έχουν όλοι οι γιατροί. Όμως με την ανατροπή αυτή οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμη και θεραπεία, παρότι μπορεί να είχαν καλά αποτελέσματα.

«Στους ασθενείς με κάποια ρευματική πάθηση, ενώ έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα ιατρού και τη νοσοκομειακή γνωμάτευση, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει τη συνταγή για τη θεραπεία, εάν η η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιδιώτη γιατρό , ο οποίος είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου» ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Αθανασία Παππά, με επιστολή της στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο. Και συνέχιζε:

«Αυτό που παρατηρείται είναι οι ασθενείς μας, είτε να αλλάζουν θεραπεία και από ενδοφλέβια να τους συνταγογραφείται υποδόρια την οποία για να πραγματοποιήσει ο ασθενής δε χρειάζεται εισαγωγή σε κάποια κλινική, είτε ακόμη να μένουν οι ασθενείς μας εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει».

Αιχμές

Η Αθανασία Παππά στην ίδια επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο αφήνει και σαφείς αιχμές για τον λόγο για τον οποίο μπορεί να άλλαξε ο τρόπος χορήγησης των φαρμάκων. Όπως σημειώνει: «Η αλλαγή λοιπόν της θεραπείας σε ασθενείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση ή και βελτίωση με την ενδοφλέβια και ανήθικη, αντιδεοντολογική και επικίνδυνη, μπορεί δε να θεωρηθεί και ως μεροληπτική πολιτική υπέρ των εταιρειών που διαθέτουν υποδόρια σκευάσματα».