Μήπως τρώτε πολλά αλλαντικά; Δείτε από τι κινδυνεύετε
Επιστήμονες από τη Γαλλία επισημαίνουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεατικών, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι, ενδέχεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 1.000 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν τέσσερις ή περισσότερες μερίδες αλλαντικών την εβδομάδα είχαν τα εντονότερα συμπτώματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα επεξεργασμένα κρεατικά είναι πλούσια σε νιτρώδη άλατα τα οποία παίζουν ρόλο στην φλεγμονή των αεραγωγών – και η φλεγμονή αυτή αποτελεί γενεσιουργό αιτία των κρίσεων άσθματος.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Thorax, βασίσθηκε σε στοιχεία από την γαλλική προοπτική μελέτη EGEA. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις, μεταξύ όσων έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα αλλαντικά την εβδομάδα, το 14% παρουσίασαν επιδείνωση του άσθματος με το πέρασμα του χρόνου.
Απ’ όσους έτρωγαν 1-4 μερίδες αλλαντικών την εβδομάδα, επιδείνωση παρουσίασε το 20%, ενώ απ’ όσους έτρωγαν πάνω από 4 μερίδες την εβδομάδα επιδείνωση παρουσίασε το 22% των εθελοντών.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συστηματική κατανάλωση αλλαντικών αυξάνει κατά 76% τον κίνδυνο να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του άσθματος με το πέρασμα του χρόνου.