Μικρές παρεμβάσεις για καλλίγραμμα πόδια

Μικρές παρεμβάσεις για καλλίγραμμα πόδια

Υπερτροφικές ή ιδιαίτερα λεπτές γάμπες, αστράγαλοι που βάζουν «απαγορευτικό» στα πέδιλα, στραβά πόδια που προκαλούν αμηχανία… Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας ενοχλεί μπορεί πλέον να διορθωθεί, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

Η γάμπα, το γόνατο και το κάτω μέρος του ποδιού θεωρούνται το πιο προβάλλον σημείο του γυναικείου σώματος και ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της εμφάνισής του. Γι’ αυτό και η βαρύτητα που τους αποδίδεται είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο, τα πόδια, μαζί με το στήθος αποτελούν σύμβολο θηλυκότητας και σεξουαλικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, απέχουν πολύ από το… επιθυμητό και αυτό οφείλεται κυρίως στα γονίδια.

Παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός αρμονικότερου αποτελέσματος, δεν μπορούν όμως να δώσουν οριστική λύση. Σε αυτό το σημείο έρχεται να επέμβει η Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
«Αρχικά θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημα οφείλεται στο οστό, στο μυ ή στο λίπος. Εμείς, ως πλαστικοί χειρουργοί, δεν μπορούμε να επέμβουμε στα οστά, τους μύες και τους τένοντες, αλλά μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους: το λίπος του υποδόριου ιστού. Με συνδυαστικές τεχνικές, όπως είναι η λιπογλυπτική, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και να διορθωθούν οι αναλογίες προς το αρμονικότερο, είτε λεπταίνοντας κάποια σημεία είτε αυξάνοντας τον όγκο κάποιων άλλων. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, οι οποίες εφαρμόζονται χωρίς ιδιαίτερες τομές και δεν απαιτούν νοσηλεία», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Λιπογλυπτική

Η λιπογλυπτική, με ή χωρίς βλαστοκύτταρα, είναι μία μέθοδος που μπορεί να διορθώσει ταυτόχρονα πολλαπλά σημεία του σώματος. Πρόκειται για την αφαίρεση λίπους από σημείο όπου υπάρχει περίσσεια και –μετά από ειδική επεξεργασία- την επανατοποθέτησή του σε περιοχές που το χρειάζονται. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Εντούτοις, η χρήση των βλαστοκυττάρων αξιοποιεί το 100% του λίπους που προστίθεται, διαφορετικά ένα ποσοστό της τάξεως του 20% μπορεί να χαθεί. Όμως, ενώ το αποτέλεσμα της απλής λιπογλυπτικής είναι άμεσα εμφανές, όταν προστίθενται τα βλαστοκύτταρα εμφανίζεται σταδιακά.

Αν το πρόβλημα είναι οι χοντρές γάμπες, η λύση βρίσκεται στην αφαίρεση λίπους, η οποία διενεργείται είτε με λεπτές κάνουλες, είτε με μηχανήματα (λέιζερ, ραδιοσυχνότητες κ.ά.), ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία και ταυτόχρονα γίνεται σύσφιξη του υποδορίου, ώστε να μην χαλαρώσει το δέρμα. Για την προσθήκη λίπους σε λεπτές γάμπες, η οποία γίνεται με τη χρήση λεπτής σύριγγας, απαιτούνται έως δύο – τρεις συνεδρίες.

Η διαδικασία της λιπογλυπτικής εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, παρουσία αναισθησιολόγου, σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Διαρκεί περίπου 45 λεπτά και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Μετεγχειρητικά, όμως, απαιτείται η χρήση ειδικών καλτσών για τέσσερις εβδομάδες.

Σε στραβές γάμπες μπορούν να γίνουν διορθώσεις μόνο όταν το πρόβλημα οφείλεται στην ανομοιόμορφη κατανομή του λίπους (που είναι και το συνηθέστερο) και όχι στο οστό. Πρόκειται κυρίως για δυστροφικές λιποαποθήκες γονιδιακού τύπου, όπου ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το πλεονάζον λίπος, με αποτέλεσμα η γάμπα να «ισιώνει». Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να διορθωθεί και ένας χοντρός αστράγαλος.

Ενθέματα σιλικόνης και… μπότοξ

Σε περίπτωση που απαιτείται μεγάλη αύξηση του γαστροκνημίου μυός, τότε τοποθετείται ένθεμα σιλικόνης, όπως στο στήθος (αυξητική γάμπας), το οποίο μπαίνει κάτω από την απονεύρωση του μυός. Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία ή μέθη και το ένθεμα τοποθετείται μέσω μικρών τομών (4 εκ.) πίσω από το γόνατο, σε σημείο όπου υπάρχει φυσιολογικά ρυτίδα. Λόγω γονιδίων, η επέμβαση αυτή είναι σχετικά σπάνια στην Ελλάδα.

«Όταν το πάχος της γάμπας οφείλεται σε υπερτροφικό γαστροκνήμιο μυ τη λύση δίνει η χρήση μπότοξ στην περιοχή, έτσι ώστε ο μυς σταδιακά να χαλαρώσει και να συρρικνωθεί . Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτούνται 2-3 συνεδρίες ανά έτος. Η όρθια στάση και η βάδιση δεν μεταβάλλονται, καθώς βασίζονται στη λειτουργία του υποκνημίδιου μυός, που βρίσκεται κάτω από τον γαστροκνήμιο. Εάν, ωστόσο, με τη μέθοδο αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, περιπτώσεις οι οποίες είναι σπάνιες, μπορεί να γίνει σμίκρυνση μέσω χειρουργικής επέμβασης με κάθετες τομές κατά μήκος του μυός», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη – Δανιήλ.

Η γάμπα είναι ένα βασικό σημείο του ανθρώπινου σώματος για τη στήριξη και για τη βάδιση γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή.
«Ναι μεν φροντίζουμε για την αισθητική της αλλά θα πρέπει παράλληλα να διατηρούμε αλώβητη τη λειτουργικότητά της. Η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή οποιωνδήποτε λειτουργικών προβλημάτων. Τέλος, ο πλαστικός χειρουργός, με την εμπειρία του και με ειλικρίνεια, μπορεί να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να καταλάβει πότε αξίζει να υποβληθεί σε μία επέμβαση», καταλήγει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

Η αναλογία του όγκου της κνήμης, με τα όμορα ανατομικά στοιχεία, όπως είναι το γόνατο, ο μηρός, το άκρο πόδι, είναι επίσης βασική προϋπόθεση της αρμονίας. Κατά συνέπεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να επιτευχθεί αρμονικό αποτέλεσμα απαιτείται επέμβαση και σε όμορα ανατομικά στοιχεία.