Μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού: Τι φοβούνται οι ειδικοί
Μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, όπως τονίζουν και οι λοιμωξιολόγοι, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε πρόσφατα σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, αλλά και νωρίτερα σε Νότια Αφρική και Αυστραλία, έχει εξαπλωθεί και εντοπιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Λατινική Αμερική (Βραζιλία).
Πώς έφτασαν τα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, τα τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, βρέθηκαν σε ταξιδιώτες από την Μεγάλη Βρετανία. Οι τέσσερις που έφτασαν στην χώρα μας για την περίοδο των Χριστουγέννων, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από rapid test. Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ και μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στο νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Στην Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού, η οποία προκάλεσε συναγερμό, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονταν καθησυχαστικοί λέγοντας πως είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη.
Γώγος: Είναι φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Alpha, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας η συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα, μας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» είπε χαρακτηριστικά.
«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές» κατέληξε ο καθηγητής.