Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα επιτραπεί-Τι εξετάζεται
«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας», πρόσθεσε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά.
«Δεν τελειώσαμε, δεν χαλαρώσαμε, πρέπει να προσέχουμε είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο. Είναι ακόμη εδώ η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες ακόμα. Αν περάσουμε και τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να κάνουμε με ασφάλεια. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος», περιέγραψε. «Εφόσον όλα είναι καλά, την επόμενη Παρασκευή θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο άνοιγμα. Αφήνουμε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε ανοίγματος για να δούμε τα στοιχεία», συμπλήρωσε.
«Παρακολουθούμε στενά την πανδημία και δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξει το κάθε τι», σημείωσε. «Αυτές τις ημέρες ξέσπασε τρίτο βίαιο κύμα στην Ιαπωνία. Και η σταθερότητα είναι επικίνδυνη. Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες κλείνουν και εμείς ανοίγουμε, πρέπει να το βλέπουμε αυτό και να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε μια χαρά σε σχέση με άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα σε lockdown και αυτό είναι επίτευγμα όλων μας», δήλωσε.
«Σήμερα αποκλείεται να επιτρέψουμε στη συνεδρίαση τη μετακίνηση από νομό σε νομό, τις επόμενες εβδομάδες θα το δούμε» υπογράμμισε. «H εστίαση δεν είναι στις προτεραιότητες, δεν θα ανοίξει τώρα. Πρέπει να έχουμε πολύ καλά επιδημιολογικά στοιχεία για να ανοίξει», συμπλήρωσε. «Για να έχουμε καλό καλοκαίρι, υπάρχει προϋπόθεση είναι να μην έχουμε ατύχημα τώρα. Αν έχουμε ατύχημα και να συνέλθουμε θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός. Για αυτό έχει σημασία να κάνουμε έναν, δύο μήνες υπομονή», ανέφερε χαρακτηριστικά.