Μεσογειακή διατροφή: Νέες διατροφικές οδηγίες για μεγαλύτερα οφέλη!
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μεσογειακή διατροφή είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πληθώρας χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια.
Ακόμη κι αν έχετε εξοικειωθεί με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να τρώτε αυθεντικά μεσογειακά. Η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Κατερίνα Ιτσιοπούλου από το Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Αυστραλίας δημιούργησε τις «10 εντολές» της μεσογειακής διατροφής που θα σας καθοδηγήσουν να τρώτε σωστά. Δείτε ποιες είναι.
1. Να χρησιμοποιείτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως τη βασική πρόσθετη λιπαρή ουσία στη διατροφή σας (περίπου 60 ml την ημέρα).
2. Να τρώτε λαχανικά μαζί με κάθε γεύμα (100 γρ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, 100 γρ. ντομάτα και 200 γρ. άλλα λαχανικά την ημέρα).
3. Να τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα γεύμα με βάση τα όσπρια (μερίδα 250 γρ.).
4. Να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα (150-200 γρ.), κυρίως λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
5. Να καταναλώνετε κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο) σε μικρές μερίδες και αραιά, όχι συχνότερα από μία με δύο φορές την εβδομάδα.
6. Να τρώτε φρέσκα φρούτα κάθε μέρα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ως σνακ ή ως επιδόρπιο.
7. Να τρώτε καθημερινά γιαούρτι (περίπου 200 γρ.) αλλά τυρί με μέτρο (περίπου 30-40 γρ. την ημέρα).
8. Να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. 3-4 φέτες ψωμί την ημέρα).
9. Να καταναλώνετε κρασί με μέτρο (ένα ποτήρι την ημέρα, περίπου 100 ml), πάντα συνοδεία φαγητού. Προσπαθήστε να απέχετε εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ μία με δύο ημέρες την εβδομάδα.
10. Να καταναλώνετε γλυκά ή ποτά με ζάχαρη μόνο σε ειδικές περιστάσεις.
Πηγή: ABC News