Μεσογειακή διατροφή: Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο του προστάτη
Οι άνδρες που ακολουθούν μια ολοκληρωμένη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια ισπανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ενός έλληνα ερευνητή.
Αντίθετα, μια δεύτερη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι η διατροφή με πολλά λιπαρά μπορεί να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη, επιβεβαιώνοντας ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου γι’ αυτή τη συχνή στους άνδρες μορφή καρκίνου.
Στην πρώτη έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Μπεατρίζ Πέρεθ-Γκόμεθ του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Σαλούδ Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Journal of Urology” της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης, μελέτησαν 733 ασθενείς με επιβεβαιωμένο καρκίνο του προστάτη και 1.229 υγιείς άνδρες με μέση ηλικία 66 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι τον μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη είχαν όσοι πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, λάδι, όσπρια, ψάρια, βραστές πατάτες κ.α.
Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να υπερτερεί έναντι τόσο της «δυτικής» διατροφής (πολλά γαλακτοκομικά με υψηλά λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένα κρέατα, ποτά με πολλές θερμίδες, γλυκά, φαστ φουντ, σάλτσες κ.α.), όσο και έναντι της «συνετής-υγιεινής» διατροφής (γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, χυμοί κ.α.).
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος, αν είναι επιθετικός. Η μελέτη δείχνει ότι στους ασθενείς με πιο επιθετικούς και εκτεταμένους όγκους μόνο η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής εμφανίζει σημαντικά προστατευτική δράση. Τα δύο άλλα είδη (δυτική και υγιεινή-συνετή διατροφή) δείχνουν μικρή έως καθόλου θετική επίπτωση, σε περίπτωση που οι όγκοι έχουν πια εξαπλωθεί.
Στην έρευνα πήρε μέρος και ο Μανώλης Κογεβίνας, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα και συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) της Βαρκελώνης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών, εργασιακών και γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Παχυσαρκία και γενετικό υπόβαθρο
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Πιέρ Πάολο Παντόλφι, διευθυντή του Κέντρου Καρκίνου και του Ινστιτούτου Ερευνών Καρκίνου του νοσοκομείου Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανακάλυψαν ότι όταν οι καρκίνοι του προστάτη χάνουν ένα συγκεκριμένο προστατευτικό γονίδιο (το PML), μετατρέπονται σε μικροσκοπικά «εργοστάσια» λίπους.
Με δεδομένο ότι η διατροφή με πολλά λιπαρά φαίνεται να διευκολύνει την εκδήλωση πιο επιθετικών καρκίνων του προστάτη, ο Παντόλφι συμβούλευσε τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη να περιορίσουν τα λίπη στη διατροφή τους.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ