Μεγάλο το πρόβλημα του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης
Η μονομερής επικέντρωση στις τιμές των φαρμάκων χωρίς παράλληλες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Ήταν η κοινή διαπίστωση της χθεσινής ετήσιας συνάντησης του τομέα Υγείας στην οποία δόθηκαν οι ετήσιες επιχειρηματικές διακρίσεις SalusIndex 2015. Στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας, που διοργανώθηκε στο Radisson BluPark Hotel Athens στάλθηκαν ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία από τους εκπροσώπους ενός κλάδου που αντιμετωπίζει σοβαρότατες απώλειες εξαιτίας της κρίσης.
Εκ μέρους του ΣΦΕΕ, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ επικεφαλής της επιτροπής τιμολόγησης του ΣΦΕΕ και γενικός διευθυντής της NovoNordisk, τόνισε ότι έχουν εξαντληθεί οι τιμολογιακές παρεμβάσεις και πρότεινε τέσσερα μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβει η πολιτεία: πρώτον, να εξορθολογιστεί το «καλάθι» των χωρών αναφοράς, δεύτερον, να υπάρξει καθολική εφαρμογή του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε, τρίτον, η ανακοστολόγηση να γίνεται μία φορά το χρόνο και να υπάρξουν σταθεροί κανόνες στην τιμολόγηση για τις διαφορετικές συσκευασίες και περιεκτικότητες. Τέταρτον, η πρόκληση της φαρμακευτικής δαπάνης να αντιμετωπιστεί με τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
Ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ορθολογική χρηματοδότηση στην υγεία, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ώστε να μειωθούν τα κόστη της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και νοσηλείας. Παράλληλα, ο εξορθολογισμός της δαπάνης να επιμεριστεί σε όλα τα κέντρα κόστους και να μην «την πληρώνει στο τέλος της ημέρας πάντα το φάρμακο». Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, με την αύξηση των κλινικών μελετών.
Ο κ. Θεόδωρος Κωλέττης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της LIBYTECPharmaceutical, σημείωσε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την κατανάλωση» καθώς και την υποκατάσταση παλαιότερων και φθηνότερων φαρμάκων από νέα και ακριβότερα. Η ατζέντα, όπως διαμορφώνεται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οδηγεί στην επικράτηση ολιγοπωλιακών συνθηκών, οι οποίες «αθωώνονται» στο όνομα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας, ενώ στις συγκρίσεις που γίνονται με άλλες χώρες της Ευρώπης, παραβλέπονται οι επιβαρυντικοί παράγοντες για την εγχώρια παραγωγή όπως: τα επιτόκια δανεισμού, το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων, ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου και ο χρόνος έγκρισης προϊόντων από τον ΕΟΦ.
Τέλος, ο κ. Σταύρος Μπελώνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος πρότεινε τη θεσμοθέτηση μίας μόνιμης γραμματείας φαρμάκου, η οποία θα σχεδιάζει τη φαρμακευτική πολιτική με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Το όργανο αυτό, θα πρέπει να είναι στελεχωμένο με ειδικούς επιστήμονες και να συμμετέχει η φαρμακοβιομηχανία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΟΣΦΕ και οι φαρμακαποθήκες και κυρίως οι σύλλογοι ασθενών. Ρόλο επίσης θα πρέπει να έχουν και οι Φαρμακευτικές Σχολές της χώρας.