Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» από τον Σ.Α.Φ.Ε.Ε.
Με τη συμμετοχή 532 «διαδικτυακών» συνέδρων πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), στις 22 Απριλίου 2021.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου «ψηλαφήθηκαν» οι ανάγκες όλων των τμημάτων της αγοράς και της κρατικής παρέμβασης, αλλά και συζητήθηκαν προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G και άλλες ψηφιακές δυνατότητες, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας.
Το συνέδριο προσφώνησε ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, ο οποίος επισήμανε ότι «Η νέα ψηφιακή εποχή που διανύουμε είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, καθώς ο ρυθμός της αλλαγής είναι ταχύτερος από ποτέ. Η σημαντική μείωση του κόστους της υπολογιστικής ισχύος της αποθήκευσης δεδομένων, της χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών και άλλων τεχνολογιών, οδηγούν σε εκθετικό ρυθμό αλλαγής, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και διαταραχή σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της Υγείας.
Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας τα επόμενα χρόνια. Η αλλαγή του κλάδου της Υγείας αναμένεται να έχει πρωτίστως ως επίκεντρο τον ασθενή, ο οποίος θα αποκτήσει ρόλο καταναλωτή υπηρεσιών υγείας, καθώς αναζητά έλεγχο στη διαχείριση της υγείας του. Ο κλάδος θα απαιτεί αναβαθμισμένες εμπειρίες με κύρια χαρακτηριστικά την εξατομίκευση, την ταχύτητα και την αμεσότητα των υπηρεσιών Υγείας».
Ο κ. Αυγερινός, ακόμη, ανέφερε πως «Η σπουδαιότητα του θέματος της ημερίδας επιβεβαιώνεται από το εξής: στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το επάγγελμα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία θα είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας κατ’ οίκον, με αμέσως επόμενο την παροχή προσωπικής φροντίδας». Κλείνοντας μάλιστα, έκανε μια ειλικρινή, εκ βαθέων αναφορά στον αλησμόνητο, εμπνευσμένο, οραματιστή πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ και «Πατριάρχη» της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, Παύλο Γιαννακόπουλο.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επισήμανε ότι «ήδη ο κλάδος διαθέτει σημαντική πείρα στην ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και το “πράσινο αποτύπωμα” που αφήνει. Τα προηγούμενα χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει ολοκληρώσει εξειδικευμένα project που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικών κόμβων και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβάλλουν στις προσπάθειες για εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή. Υποστηρίζουν αποτελεσματικά e-Health εφαρμογές για την παροχή καθοδήγησης στους ασθενείς με real-time παρακολούθηση. Οι σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές υγείας προσφέρουν μεθόδους για τη βελτίωση της πρόληψης ασθενειών, διευκολύνουν τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τελικά ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμένουν υγιείς.
Παράλληλα, η φαρμακευτική έρευνα περνάει σε νέα φάση με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών. Στην αιχμή της έρευνας βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, το 3D Printing και τα Μεγάλα Δεδομένα, η οργάνωση community-based crowd sourcing. Η βιομηχανία μπορεί να αξιοποιήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας».
Και συμπλήρωσε ότι «Η φαρμακοβιομηχανία είναι κατεξοχήν τομέας που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, την τεχνολογική υποδομή και την αναπτυξιακή δυναμική για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας. Αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο επιχειρηματικό πλαίσιο απαλλαγμένο από τα βαρίδια της εποχής των μνημονίων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα στην έναρξη μιας νέας εποχής».
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν οι κ.κ.: Γιώργος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας ΣΑΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (CRO’s), HACRO, και Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, PIFExternal Affairs Manager.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι «Μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, καταφέραμε να κάνουμε ένα ψηφιακό άλμα, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να επισπεύσουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές». Και συμπλήρωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μεταμόρφωση του συστήματος.
Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ειδικότερα στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, επισήμανε τις προκλήσεις που δοκιμάζουν τις δομές του κλάδου της υγείας και τις λύσεις που μπορεί να δώσει στα ζητήματα αυτά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τα ψηφιακά ραντεβού για τον εμβολιασμό, που έχουν εντυπωσιάσει με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους πολίτες και πολιτικούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Ο κ. Στύλιος μίλησε επίσης σχετικά με τους στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία, και αναφέρθηκε σε σχετικά προς την κατεύθυνση αυτή έργα. Καταλήγοντας, επισήμανε τη μεγάλη σημασία των δεδομένων στον χώρο της υγείας, δεδομένου ότι η ασφαλής πρόσβαση σε αυτά και η ανάλυσή τους είναι άμεσα συνυφασμένα με την ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και με πολλά υποσχόμενους τομείς της ιατρικής έρευνας.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει 4 κατηγορίες:
– τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας,
– την αναβάθμιση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων,
– το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών-αιματολογικών ασθενών και
– την επέκταση του εθνικού δικτύου τηλειατρικής.
Ο κ. Κωτσιόπουλος τόνισε ακόμη πως «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα που για να πετύχει χρειάζεται συστράτευση και συνεργασία των καλύτερων δυνάμεων της χώρας, στρατηγικός σχεδιασμός, στιβαρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση και διασφάλιση της συνέχειας της προσπάθειας ανεξάρτητα από πρόσωπα και πολιτικές συγκυρίες».
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν πέντε ενότητες:
• Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή
Τη συζήτηση συντόνισε η κυρία Νατάσα Σπαγαδώρου, δημοσιογράφος, και συμμετείχαν οι κ.κ.: Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλµένος σύµβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ) και υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της Eλληνικής Φαρµακοβιοµηχανίας ELPEN A.E., – Κατερίνα Παταβού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ), και Χρήστος Γιατράς, Sales Manager, Epsilon HR, και Φωτεινή Γαβριηλίδου, Key Account Executive, Epsilon HR, με θέμα ομιλίας “Digital Technology in HR: Vianex & Employee Self Service”.
• Νοσοκομεία και ψηφιακός μετασχηματισμός
Με συντονιστή τον κ. Νικόλαο Π. Τσώλη, επιστήμονα Πληροφορικής, Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΥ, Bsc, Msc, Phd(c), πραγματοποιήθηκε η ενότητα για τα νοσοκομεία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
– «Διαχείριση της κρίσης στη Δημόσια Υγεία και οι προκλήσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στα Δημόσια Νοσοκομεία στην περίοδο της πανδημίας» από τον κ. Νικόλαο Π. Τσώλη, επιστήμονα Πληροφορικής, Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΣΥ, Bsc, Msc, Phd(c), και
– «Κοινές Δράσεις για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηλεκτρονικής Υγείας: εμπειρίες και εξελίξεις» από την κυρία Στεργιανή (Στέλλα) Σπύρου, διευθύντρια Πληροφορικής 3ης ΥΠΕ.
• Νέες ψηφιακές λύσεις στο χώρο της υγείας
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ενότητας ήταν:
– «Υγεία 4.0» από τον κ. Παντελή Αγγελίδη, καθηγητή στοΤμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Π.Δ.Μ., και συντονιστή της ενότητας.
– «Ψηφιακές Εφαρμογές στην Πνευμονολογία: Η εμπειρία του Take-a-Breath» από τον κ. Πασχάλη Στειρόπουλο, αναπληρωτή Καθηγητής Πνευμονολογία ΔΠΘ, διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
– «Ψηφιακές Εφαρμογές Υποστήριξης Χρόνιων Πασχόντων – Digital Therapeutics» από τον κ. Κωνσταντίνο Βότη, ερευνητή Ε.Κ.Ε.Τ.Α./Ι.ΠΛ.ΤΗΛ.
– «Κλινική έρευνα και ψηφιακές λύσεις» (Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές της στην υγεία – Ψηφιακές συσκευές, wearables, στην υπηρεσία της υγείας) από την κυρία Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών (CRO’s), HACRO.
– «Οι λύσεις της HP στην Υγεία με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία του ασθενή» από τον κ. Νίκο Χρηστάκη, διευθύνοντα σύμβουλο HewlettPackard σε Ελλάδα & Κύπρο
• Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην επιτάχυνση της ψηφιακής εποχής
Απαντήσεις στο ερώτημα «πώς επίδρασε η πανδημία COVID-19 στην επιτάχυνση της ψηφιακής εποχής» δόθηκαν μέσα από αυτή την ενότητα με συντονιστή τον κ.
Ελευθέριο Θηραίο, γενικό ιατρό, διευθυντή ΕΣΥ, γενικό γραμματέα Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, και τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
– «Ψηφιακά εργαλεία του τομέα υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19» από τον κ. Ελευθέριο Θηραίο, γενικό ιατρό, διευθυντή ΕΣΥ, γενικό γραμματέα Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
– «Μητρώο ασθενών με covid-19» από την κυρία Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ.
– «Αξιοποίηση και προστασία προσωπικών δεδομένων» από τον κ. Δημήτριο Ζωγραφόπουλο, δικηγόρο, DPO Υπουργείου Υγείας.
• Τα φαρμακεία στην ψηφιακή εποχή
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ενότητας, τον συντονισμό της οποίας είχε η κυρία Ειρήνη Ζυγκοπούλου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια Pharmacorner.gr, ήταν:
– «Ψηφιακές πλατφόρμες ΙΔΕΕΑΦ – το παράδειγμα του αντιγριπικού εμβολιασμού» από τον κ. Σεραφείμ Ζήκα, πρόεδρο ΙΔΕΕΑΦ, γενικό γραμματέα ΠΦΣ.
– «Ψηφιακή εφαρμογή TAKE CARE για τη συμμόρφωση των ασθενών» από την κυρία Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια Noufio Communication Services.
– «Παρουσίαση έρευνας από τη CMT prooptiki σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης, επικοινωνίας, ηλεκτρονικού εμπορίου και μηχανοργάνωσης στα ελληνικά φαρμακεία» από τον κ. Γιώργο Μπραουδάκη, γενικό διευθυντή CMT prooptiki.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Hellenic Association of CRO’s (HACRO) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).