Το Μάιο θα προκηρυχθούν 3050 θέσεις για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας
Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Όπως είπε ο κ. Ξανθός, «θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε, κυρίως του νέους γιατρούς, ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση, να προσφέρουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα».
Η μισθολογική αφετηρία θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄, για να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτήν την κατεύθυνση.
Οι δομές της ΠΦΥ θα στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή, γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν φυσικά, νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας.
«Το πλάνο είναι για 3050 προσλήψεις στην ΠΦΥ που θα καλύψουν τις πρώτες 239 δομές. Η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Μάιο» δήλωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία. Είναι ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που θα χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης. Στην αρχή από ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των περιφερειών. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε με το πέρας του προγράμματος η χρηματοδότηση του νέου συστήματος θα γίνεται από δημόσιους πόρους.
Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου