Λιγότερο αλάτι θα έχει πλέον το ψωμί!
Λιγότερο αλάτι θα περιέχει στο εξής το ψωμί και μάλιστα όλα τα είδη με αφορμή το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (Ο.Α.Ε.). Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα με στόχο η περιεκτικότητα του στο τελικό προϊόν (ψωμί) να μην ξεπερνάει το 1,2% όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΦΕΤ Ι. Τσιάλτας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος.
Ούτως ή άλλως το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί μοντέλο διατροφής που συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία. Ταυτόχρονα όμως το ψωμί μπορεί να αποτελέσει και κρυφή πηγή αλατιού στη διατροφή του Έλληνα. Πολλοί αρτοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μείωσης αλατιού σε ένα ή περισσότερα είδη ψωμιού. Όμως, η μείωση της προσθήκης αλατιού για την παρασκευή όλων των ειδών ψωμιού από όλους τους φούρνους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και χωρίς διακρίσεις στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό.
Η μείωση αλατιού στο ψωμί είναι εύκολα επιτεύξιμη, δεν επιφέρει αλλαγές στην υπόλοιπη συνταγή και, σε όποιες χώρες του κόσμου έχει επιτευχθεί, η μείωση αυτή είναι αποδεκτή από τον καταναλωτή. Αν και το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά σε εθελοντικές δράσεις, είναι γεγονός ότι οι αρτοποιοί είναι ευαισθητοποιημένοι και θα συμβάλλουν με κάθε δυνατό μέσο σε αυτή την προσπάθεια, προς όφελος της δημόσιας υγείας. Τα αρτοποιεία που θα δεσμεύονται σε αυτή τη δράση, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους το λογότυπο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ «Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία» προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής ότι συστρατεύονται στην εκστρατεία μείωσης αλατιού. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος της επιχείρησης θα πρέπει να αποστείλει στην Ο.Α.Ε. υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του με τα στοιχεία της επιχείρησής του και η επιχείρηση θα λάβει το λογότυπο από την Ο.Α.Ε. Τα στοιχεία της επιχείρησης που θα συμμετάσχει θα αναρτώνται σε σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της Ο.Α.Ε. για την προβολή της επιχείρησής του στη δράση αυτή.
Σημαντική στην προσπάθεια αυτή είναι, όπως αναφέρει ο Ε.Φ.Ε.Τ, η συμβολή όλων – οι ενώσεις καταναλωτών, οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας (ιατροί, διαιτολόγοι κ.τ.λ.) αλλά και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα και οι δημοσιογράφοι υγείας – για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, προκειμένου να δοθεί ώθηση και να ενθαρρυνθούν οι αρτοποιοί σ’ αυτή την προσπάθεια.