Κύστη κόκκυγα: «Κλασική» αντιμετώπιση vs λέιζερ
Η κύστη κόκκυγα αναπτύσσεται στην κοινώς λεγόμενη «ουρίτσα», στο τελείωμα, δηλαδή, της σπονδυλικής στήλης και συχνά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή, καθώς αναπτύσσεται αργά και ανώδυνα.
Όμως σε προχωρημένο στάδιο ο πόνος μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα.
Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κύστης κόκκυγα είναι το φύλο (είναι συχνότερη στους άνδρες), το σκούρο χρώμα δέρματος με πλούσια τριχοφυΐα (μελαχρινοί και δασύτριχοι), τα παραπανίσια κιλά και η έλλειψη άσκησης. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα ηλικίας από 16 έως 20 ετών.
Σύμφωνα με τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, δερματολόγο – αφροδισιολόγο, η κύστη κόκκυγα είναι από τις πιο συχνές πρωκτολογικές παθήσεις ατόμων που κάνουν καθιστική εργασία ή ζωή.
«Εμφανίζεται στο ανώτατο σημείο της μεσογλουτιαίας σχισμής και μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες οπές, τα συρίγγια, που επικοινωνούν κάτω από το δέρμα με την κύρια κύστη. Συνήθως τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα δεν είναι εμφανή, εκτός και αν έχει μολυνθεί.
Με την εμφάνιση της φλεγμονής, η κύστη κόκκυγα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και ριζικά, προτού υποτροπιάσει και επιδεινώσει την κατάσταση. Η θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ηρεμήσει η περιοχή από τη μόλυνση και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου χειρουργού», εξήγησε ο κ. Τζερμιάς.
«Κλασική» αντιμετώπιση vs λέιζερ
Όταν, λοιπόν, ο ασθενής παρατηρήσει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα κύστης κόκκυγα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο γιατρό για την σωστή διάγνωση και για τον σχεδιασμό της θεραπείας που θα ακολουθήσει, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της βλάβης στην περιοχή του δέρματός του.
Όπως εξηγεί ο ειδικός χειρουργός κ. Χατζημάρκου Ανδρέας, η συμβατική μέθοδος που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα από πολλές κλινικές είναι η χειρουργική επέμβαση με όλα τα επώδυνα χαρακτηριστικά της, μεταξύ άλλων:
• μεγάλη τομή – ουλή στο δέρμα,
• μεγάλο διάστημα αποθεραπείας, περίπου τριών μηνών,
• επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση, όπως χρήση αντιβιοτικών και συχνές αλλαγές γαζών,
• πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σε ποσοστό περίπου 10-15% των περιπτώσεων, όπως επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγα ή μόλυνση στο σημείο της πληγής.
«Αντίθετα από την χειρουργική επέμβαση, με την χρήση του λέιζερ η διαδικασία για την αφαίρεση της κύστης κόκκυγα και για την αποκατάσταση των βλαβών στην περιοχή (συρίγγια), γίνεται απλούστατη, άνετη και ανώδυνη», εξηγεί ο χειρουργός.
«Η επούλωση της πληγής επιτυγχάνεται γρήγορα, μηδενίζονται οι πιθανότητες υποτροπής και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά, ακόμη και αυτά των επανειλημμένων υποτροπών ή προηγούμενων αποτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων. Οι νέες καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης δρουν απολύτως στοχευμένα και μέσα σε λίγα λεπτά αποκαθιστούν τη βλάβη, ανακουφίζοντας τον ασθενή.