Κουρουμπλής και Γερμανοί μίλησαν για τον… εκτροχιασμό του συστήματος υγείας

Κουρουμπλής και Γερμανοί μίλησαν για τον… εκτροχιασμό του συστήματος υγείας

Ως κύριο θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της λιτότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας, είχε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού, με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Ο υπουργός Υγείας, παραδέχθηκε ότι μερίδιο της ευθύνης, ανήκει στην ελληνική πλευρά, όσον αφορά παθογένειες όπως η εγχώρια σπατάλη, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, αλλά τόνισε και τις ευθύνες της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε , ωφελήθηκε πολλαπλώς και για μεγάλη χρονική περίοδο, από πολιτικές που συνέτειναν στη διόγκωση του ελληνικού χρέους.

Ο Π.Κουρουμπλής ανέφερε πως στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό συνέτειναν τα διαπιστωμένα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες, γερμανικές και όχι μόνον και αναρωτήθηκε ποιος ωφελήθηκε από τη ραγδαία διαδικασία αποβιομηχάνισης, που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισάγει σήμερα σειρά προϊόντων από εξαγωγικές βιομηχανίες του πυρήνα της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, όχι μόνο απέτυχε καταφανώς, αλλά προκάλεσε μια κοινωνική καταστροφή που είχε ως πρώτο θύμα την υγεία – και πρόσθεσε: «Τιμώ τους εκπροσώπους της δημοκρατικής Γερμανίας και επιζητώ ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχει πεδίο συνεργασίας στο χώρο της υγείας αλλά στη βάση ότι είμαστε ισότιμοι εταίροι – το εννοώ αυτό. Είμαστε ένας περήφανος λαός που έχει υποφέρει πολύ και δεν ανεχόμαστε την υποκρισία. Δεν επιθυμούμε να είμαστε σε διαμάχη με τη Γερμανία, όμως προϋπόθεση είναι να έχουμε ειλικρινή και ισότιμη σχέση».

Τέλος , ζήτησε τη γερμανική συνδρομή και εμπειρία για την εξέλιξη και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στην υγεία για τον έλεγχο του κόστους και τον περιορισμό της απάτης, αλλά και για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα Φάρμακα, που μεταξύ άλλων θα είναι σε θέση να αξιολογεί την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία των καινοτόμων φαρμάκων σε σχέση με την τιμή τους. Ζήτησε επίσης τη στήριξη της Γερμανίας στο αίτημα που πρόκειται να κατατεθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τη μετεκπαίδευση επαγγελματιών της υγείας (πλην ιατρών) μέσω 12μηνων κατ’ εξαίρεση συμβάσεων με κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως επίσης και τη γερμανική συνδρομή για τον έλεγχο της φορολόγησης των πολυεθνικών του φαρμάκου.

«Δεν υπερασπιζόμαστε το σύστημα υγείας πριν την κρίση, ωστόσο οι «μεταρρυθμίσεις» των μνημονιακών κυβερνήσεων έγιναν με λάθος τρόπο και με λάθος στόχο. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στην υγειονομική φτώχεια, στην αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τελικά στην ανθρωπιστική κρίση»,είπε εμφατικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου, είπε ότι είναι η κοινωνική ανακούφιση, η διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η επιβίωση των δημόσιων δομών και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δ.Κοντός, τόνισε ότι στο πεδίο της τεχνικής βοήθειας η Ελλάδα έχει στην παρούσα συγκυρία περισσότερη ανάγκη από στήριξη σε στοχευμένες δράσεις με πρακτικό και άμεσο αποτέλεσμα, παρά από εκθέσεις και μελέτες με ακαδημαϊκό και θεωρητικό χαρακτήρα.

Η γερμανική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε για την ενημέρωση και επικρότησε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου τις οποίες δεσμεύθηκε να στηρίξει, ενώ όλα τα μέλη της δήλωσαν ότι κατανοούν τη δύσκολη τρέχουσα κατάσταση και συμπάσχουν με τον ελληνικό λαό.