Κορoνοϊός: Τι προβλέπεται όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
α πρωτόκολλα της χώρας μας, σε περίπτωση που κάποιος αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορoνοϊού, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επιτήρηση επί 14 ημέρες από τις αρχές του ΕΟΔΥ, καθημερινώς, για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων, την αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδίων. Φαίνεται ωστόσο πως αν το άτομο που καταχωρείται από τις αρχές ως στενή επαφή είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι οδηγίες διαφοροποιούνται.
Απαντώντας λοιπόν σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμοβλιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, περιέγραψε τι θα ισχύσει σε περίπτωση που πλήρως εμβολιασμένοι έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη.
Δεν θα κάνουν τεστ, ούτε θα υφίστανται απομόνωση οι εμβολιασμένοι
Όπως είπε, οι εμβολιασμένοι θα παρακολουθούνται, αλλά δεν θα χρειάζεται να κάνουν μοριακά τεστ, παρά μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα. «Δηλαδή, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη» είπε, και τόνισε πως «αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση».
Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ένας πολίτης που έχει κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου θεωρείται ατελώς εμβολιασμένος, «επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».