Κορονοϊός: Πώς πρέπει να διενεργούνται τα τεστ αντισωμάτων;

Κορονοϊός: Πώς πρέπει να διενεργούνται τα τεστ αντισωμάτων;

Μια νέα διεθνής μελέτη, η οποία αξιολόγησε δέκα διαφορετικά τεστ αντισωμάτων, βρήκε ακρίβεια που κυμαινόταν από το 87% έως το αρκετά χαμηλό 61%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αίματος θετικών για κορωνοϊό (η λεγόμενη ευαισθησία του τεστ).

Η ακρίβεια των περισσότερων τεστ φάνηκε μεγαλύτερη, με την ευαισθησία τους να ξεπερνά το 95%, όταν είχαν περάσει τουλάχιστον 20 μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων Covid-19 σε έναν άνθρωπο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πίκερινγκ του τμήματος λοιμωδών νόσων του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”, ανέφεραν ότι τα τεστ που εξετάστηκαν, είχαν ακρίβεια 82% έως 100%, όσον αφορά τον εντοπισμό δειγμάτων αρνητικών για κορωνοϊό (η λεγόμενη ειδικότητα του τεστ).

Τα τεστ είχαν επίσης μεγαλύτερη ακρίβεια, όταν τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί με ένεση από τη φλέβα και όχι με τρύπημα του δαχτύλου. Τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρότερη Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα.

Τα αντισώματα είναι κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Όσοι αναρρώνουν από Covid-19, παράγουν τέτοια αντισώματα έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2. Γι’ αυτό ήδη σε διάφορες χώρες -και στην Ελλάδα- δοκιμάζεται, με ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα, η μετάγγιση πλάσματος αίματος αναρρωσάντων σε ασθενείς με Covid-19.

«Βρήκαμε ότι αρκετά τεστ αντισωμάτων, ακόμη και τα φθηνά γρήγορα πλευρικής ροής που είχαν αρνητική δημοσιότητα στο παρελθόν, τα πήγαν καλά, όταν χρησιμοποιήθηκαν με προσοχή. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το σωστό τεστ στη σωστή κατάσταση στη σωστή στιγμή και να έχει προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση πριν τη χρήση τους. Τα τεστ ποικίλουν μεταξύ τους και μερικά που δοκιμάσαμε, έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα», ανέφερε η Πίκερινγκ.

Υπάρχει σαφής ανάγκη για ακριβή τεστ αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού τόσο ως συμπληρωματικό διαγνωστικό εργαλείο, όσο και για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης του ιού (επιπολασμού) στον πληθυσμό. Τα μοριακά ρινοφαρυγγικά τεστ (PCR) ανιχνεύουν αν κάποιος έχει ενεργή λοίμωξη από τον ιό, ενώ τα τεστ αντισωμάτων κατά πόσο τέτοια λοίμωξη είχε συμβεί στο παρελθόν.