Κορονοϊός: Πως ο μητρικός θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τον ιό
“Ασπίδα” έναντι της covid-19 φαίνεται να προσφέρει στο βρέφος ο μητρικός θηλασμός και το μητρικό γάλα εκείνων των μητέρων που νόσησαν από κορονοϊό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
H παιδίατρος, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βίκυ Μπενέτου και η Καθηγήτρια της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.
Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 28 έγκυες που βρέθηκαν θετικές στον SARS-CoV-2 κατά τον τοκετό και τα βρέφη τους τα οποία γεννήθηκαν σε μαιευτήριο της Ρώμης μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021. Οι ερευνητές εξέτασαν την ανοσολογική απάντηση των μητέρων και των βρεφών τους 48 ώρες μετά τη γέννηση και δυο μήνες μετά.
Αναλυτικά, αξιολογήθηκαν τα ειδικά αντισώματα έναντι της ακίδας της πρωτεΐνης του ιού στον ορό του αίματος τόσο των μητέρων όσο και των βρεφών.Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν τα ειδικά αντισώματα τύπου ΙgA έναντι του ιού στο μητρικό γάλα και στο σάλιο των βρεφών.
Σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ειδικών για τον κορονοϊό αντισωμάτων στο σάλιο τους σε σχέση με τα βρέφη που έλαβαν αποκλειστικά ξένο γάλα είχαν βρέφη που θήλασαν καταά τους δυο πρώτους μήνες, όπως προέκυψε από τα στοιχεία. Ειδικότερα, στο μητρικό γάλα βρέθηκαν συμπλέγματα ανοσοσφαιρινών τύπου IgA έναντι του κορονοϊού, τόσο 48 ώρες μετά όσο και 2 μήνες μετά από τον τοκετό, ενώ είναι σημαντικό ότι δεν ανιχνεύτηκε ο ίδιος ο ιός στο μητρικό γάλα.
Δυο πλεονεκτήματα εξασφαλίζονταν για τα βρέφη: Οι μητέρες που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την περίοδο γύρω από τον τοκετό και θηλάζουν τα παιδιά τους ή τους δίνουν μητρικό γάλα, προστατεύουν το βρέφος τους από τη νόσο, αρχικά μέσω της παθητικής ανοσίας, δηλαδή της προσφοράς έτοιμων ειδικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που περνούν στο βρέφος μέσα από το μητρικό γάλα.
Επίσης, μέσω της ενεργητικής ανοσίας, δηλαδή ενεργοποιείται και «εκπαιδεύεται» το ανώριμο ανοσολογικό σύστημα του νεογνού, και ιδιαίτερα των βλεννογόνων του γαστρεντερικού συστήματος, στην ενεργητική παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού.
Σημειώνεται ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζονται πρόσθετοι μηχανισμοί του ανοσολογικού συστήματος των βρεφών, εκτός από την επίδραση του μητρικού θηλασμού, που επιδρούν στην προστασία τους από την εν λόγω λοίμωξη καθώς ακόμα και τα βρέφη που δεν θήλασαν δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.