Κορονοϊός: Ποιες περιοχές της χώρας προβληματίζουν
Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές που τους προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο.
Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.
Η επιδημία του κορονοϊού παραμένει επικίνδυνη
Στο μεταξύ προειδοποίηση για τον κίνδυνο που παραμένει λόγω του κορωνοϊού απηύθυναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. τονίζοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας, η διασπορά του αφορά ολόκληρη την επικράτεια, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την μετάδοση του.
Δίνοντας παράλληλα μία εικόνα για τα νοσοκομεία η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Τα Νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύουν σημαντικό αριθμό ασθενών. Ακόμα και σήμερα η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη παραμένει ιδιαίτερα υψηλή με 91% των κλινών ΜΕΘ covid να είναι κατειλημμένες. Αν και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών είναι τα 48 έτη, τουλάχιστον ένας στους 4 νέους ασθενείς με covid-19 είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται».
Βελτίωση έδειξε σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 65 ετών. «Η συνολική βαρύτητα των νεοδιοαγνωσθέντων εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης της νοσηρότητας κατά απόλυτη τιμή εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης που παρατηρήθηκε μέσα στον Νοέμβριο. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά απ’ ό,τι συμπιέστηκε», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία για την νέα χρονιά που έρχεται. Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες με χειμωνιάτικο καιρό που διευκολύνει τις νέες μολύνσεις» και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Εάν δεν τηρηθούν οι συστάσεις για μείωση των συναναστροφών και του συνωστισμού θα γεμίσουν και πάλι, ξαφνικά και άδικα μετά από τόσους κόπους, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Ειδικά τώρα που βλέπουμε ότι ήρθε η αρχή του τέλους με τον ερχομό του εμβολίου». Υπενθύμισε ότι οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και μη καλά αεριζόμενους, όπως τα σπίτια, αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για τον ιό να μεταδοθεί. Το μέγεθος της παρέας, αλλά και η διάρκεια της συνάντησης μας είναι κομβικής σημασίας. «Είναι σαφές ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντιούνται σε ένα κλειστό χώρο για μεγάλη διάρκεια τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος».