Κορονοϊός: Κλειστές δομές και 50άρηδες οι πηγές ανησυχίας
Πηγή ανησυχίας ωστόσο για τους αρχές και επιδημιολόγους πλέον, εκτός από τις κλειστές δομές, ειδικά τα γηροκομεία όπου το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα, αποτελεί η Αττική όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση και η διασπορά του ιού στις ηλικιακές ομάδες 50 με 60 ετών.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής στο ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης εκφράζοντας την ανησυχία του για το τελευταίο κύμα εκδρομέων. «Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επίκουρος καθηγητής επισήμανε ότι αποφύγαμε το κακό σενάριο που μιλούσε για τουλάχιστον 700 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όπως εξήγησε, είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.
Ωστόσο, ο καθηγητής, αναφέρθηκε και σε μια ακόμη πηγή ανησυχίας, που είναι η διασπορά στις ηλικίες 50 με 60 ετών λέγοντας ότι οι «νέοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε».
Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.