Κορoνοϊός και γρίπη: Πράσινο φως για παράλληλο εμβολιασμό

Κορoνοϊός και γρίπη: Πράσινο φως για παράλληλο εμβολιασμό

Την έγκρισή τους για παράλληλη χορήγηση των εμβολίων για τον κορωνοϊό και για τον ιό της γρίπης έδωσαν οι επιστήμονες καθώς, όπως εξήγησαν, δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Όπως υπογράμμισε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν θα πρέπει να παραμεληθεί το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης, έχοντας το μυαλό στον κορωνοϊό.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο εμβολιασμός της γρίπης θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες.
Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου

Η κα. Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο -όπως τόνισε- να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη.

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε, και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης, σε σχέση με πέρυσι.
Δεν απαιτείται χρονική απόσταση στα εμβόλια κορωνοϊού-γρίπης

Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορωνοϊού, της γρίπης ή οποιουδήποτε άλλου εμβολίου, όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

Ποια άτομα πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down

Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Μόνο με εμβόλια mRNA η τρίτη δόση

Σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι ξεκίνησε στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων και σύντομα αναμένεται η χορήγηση και στους άνω των 60 ετών.

Επίσης, τόνισε ότι με το εμβόλιο mRNA της Pfizer θα γίνει η τρίτη δόση εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς «είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό» και «έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις».

«Οσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση, θα κάνουν την τρίτη δόση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer», ενώ για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μένει να διευκρινιστεί, όπως είπε, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson, ή με mRNA εμβόλιο, γεγονός το οποίο θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση όσοι μένουν σε δομές ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι τελευταίες τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να κάνουν το τρίτο εμβόλιο έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έχουν ικανοποιητική ανοσιακή επάρκεια και δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, είπε ότι ήδη έχουν μελετηθεί και σε άλλες χώρες και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ό,τι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση».

Ωστόσο, εξαίρεση -όπως είπε- αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.