Κορονοϊός: Ανησυχεί η μετάλλαξη από Νότια Αφρική
Τον τρόπο με τον οποίο θα «ανασάνει» η χώρα κι ενδεχομένως θα κάνει… καλό Πάσχα ανάλυσε στην «Ωρα Ελλάδος» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η προοπτική του Πάσχα είναι να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάη το 40% του πληθυσμού.
Ωστόσο, ο καθηγητής είπε ότι δεν βοηθούν και οι πολίτες, καθώς βλέπουμε να συνεχίζονται τα «κορονοπάρτι», οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Αναφορικά με τη μεγάλη ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, είπε ότι «υπήρχαν τρία στελέχη: Το βρετανικό, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Τώρα έχουμε το στέλεχος της Ουγκάντα, της Καλιφόρνια και το υβρίδιο κορονοϊού στις ΗΠΑ. Το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό από το συμβατικό» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «για τα άτομα με βρετανική μετάλλαξη, απαιτείται μεγαλύτερη καραντίνα».
Ωστόσο, ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «τα εμβόλια αντιμετωπίζουν το βρετανικό στέλεχος του ιού» ενώ είναι μερική η αντιμετώπιση για το στέλεχος της νοτιοανατολικής Αφρικής. Για το στέλεχος της Ουγκάντα, επεσήμανε ότι είναι κατά 50% μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα από το συμβατικό.