Κοινό μέτωπο υγειονομικών κόντρα στον καταποντισμό των συντάξεων

Κοινό μέτωπο υγειονομικών κόντρα στον καταποντισμό των συντάξεων

 

Οι διοικήσεις των δευτεροβάθμιων υγειονομικών σωματείων της χώρας συναντήθηκαν χθες σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις συνθήκες που διαμορφώνονται στον συνταξιοδοτικό τομέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.

Συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΟ Νικόλαος Δέδες, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΟ Βασίλης Σταθόπουλος, ο Ταμίας του Δ.Σ. του ΠΙΣ Βασίλης Ψυχογιός, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας, ενώ τοποθετήθηκαν οι διακεκριμένοι νομικοί Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος – Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων και ο Εργατολόγος κ. Δημήτριος Μπούρλος, καθώς επίσης συμμετείχαν οι νομικοί σύμβουλοι του Π.Ι.Σ. και της Ε.Ο.Ο.

Κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων των υγειονομικών της χώρας αποτέλεσε η ανάγκη για άμεση συνένωση και συστράτευση προκειμένου να ιεραρχηθεί μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων, ακόμη και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, με σκοπό την αποκατάσταση από την πλευρά της πολιτείας του καταποντισμού που δέχονται οι συντάξεις του κλάδου.

Με τον νόμο Κατρούγκαλου ν. 4387/2016, οι μειώσεις στις συντάξεις των υγειονομικών ανέρχονται στο 35%. Τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια η τραγική αυτή μείωση των συντάξεων λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς . Πλέον η απομείωση των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι Υγειονομικοί που μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Πράγματι οι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Είναι προφανές, πως η πολιτεία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ειδικά απέναντι στο εύρωστο ταμείο του Τ.Σ.Α.Υ. που εξαναγκάστηκε σε συνένωση για την «σωτηρία» του ασφαλιστικού. Η υποχρέωση της πολιτείας απορρέει από την καταγεγραμμένη δέσμευσή της για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο, η εκλογίκευση και επαναφορά των απολεσθέντων της οφειλόμενης ανταποδοτικής σύνταξης που βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις εισφορές.

Αποτελεί υποχρέωση έναντι των ασφαλισμένων, της ιστορίας και της περιουσίας του Ταμείου των Υγειονομικών, που ως ασφαλιστικό κεφάλαιο εισφέρθηκε στον Ενιαίο πλέον Φορέα.

Ασφαλώς και μέχρι την επίλυση του εν λόγω κοινωνικού προβλήματος, θα πρέπει άμεσα να επανέλθει η χορήγηση προσωπικής διαφοράς, σε σύγκριση με την προ του ν.4387/2016 χορηγούμενη σύνταξη.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν σε μια δέσμη ενεργειών που σκοπό έχουν την ενημέρωση όλων των υγειονομικών της χώρας, ώστε να κινητοποιηθεί συντονισμένα ο κλάδος και να διεκδικήσει με συγκεκριμένες κινήσεις, άμεσες λύσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας.