Κλινική έρευνα: Επένδυση στο μέλλον της Υγείας
Η αξία της κλινικής έρευνας για την κοινωνία και την οικονομία αναδείχθηκε στην εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2015, στο ΙΙΒΕΑΑ, με την ευκαιρία της έκδοσης των πεπραγμένων των Δημοσιεύσεων Κλινικών Μελετών (Τόμος ΙΙ) του Ιατρικού Τμήματός της. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων του χώρου της υγείας και κοινωνικών εταίρων, ιατροί και φαρμακοποιοί, είχε στόχο να τιμήσει τους κλινικούς ερευνητές της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, και εστίασε στα οφέλη που η κλινική έρευνα μπορεί να αποφέρει, όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, αλλά και στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη.
Ο κύριος Διονύσης Φιλιώτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και Πρόεδρος του EBEA Pharmaceutical Forum Team, υπογράμμισε ότι το κλειδί της επιτυχίας της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ είναι η προσήλωσή της στους στόχους της, και επεσήμανε ότι το όφελος για την εθνική οικονομία από τις επενδύσεις της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Εξέφρασε, επίσης, την πίστη ότι τα σημερινά επιτεύγματα της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ είναι μόνο η αρχή, και ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα έχει να επιδείξει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Lilly Diabetes Europe, κύριος Jeremy Morgan, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία και τόνισε ότι, φέτος, το 25% των παγκόσμιων εσόδων της Eli Lilly and Company θα επενδυθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Το έργο της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και την αξία της κλινικής έρευνας παρουσίασαν στελέχη της εταιρείας και διακεκριμένοι ερευνητές. Ο Ευάγγελος Δροσινός, Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της εταιρείας, στην ενδιαφέρουσα αναδρομή του, αποτύπωσε με αριθμούς τη θεαματική πρόοδο της εταιρείας από το 1996 μέχρι σήμερα στον τομέα της έρευνας (βλ. σελ. 4) και επανέλαβε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές της και στο μέλλον.
Η σημερινή επένδυση για κλινική έρευνα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί, υποστήριξε ο κύριος Ιωάννης Χονδρέλης, Sr Διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, στην ομιλία του με θέμα «Κλινική Έρευνα: Επένδυση με πολλαπλά οφέλη». Και πρόσθεσε ότι η Φαρμακοβιομηχανία έχει πολλά να προσφέρει, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να έχει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.
Ο Εμμανουήλ Πάγκαλος, Παθολόγος–Διαβητολόγος, στην παρουσίασή του με θέμα «Πρόκληση για τον ερευνητή», παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ενασχόληση ενός γιατρού με την κλινική έρευνα, πρακτικές, θεσμικές και ηθικές· τόνισε, όμως, ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και ενθάρρυνε τους ερευνητές να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. Η έρευνα προσφέρει νέα γνώση, γνωριμία με νέα φάρμακα και τεχνικές, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών, βελτίωση της οργάνωσης και του εξοπλισμού, αλλά και ανάδειξη των δεξιοτήτων του επιστήμονα, περισσότερες δημοσιεύσεις και εξωστρέφεια. «Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για μια σύγχρονη και ικανή ερευνητική κοινότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κύριος Πάγκαλος.
Η κυρία Μαριάννα Μπενρουμπή, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., εστίασε στα οφέλη για τον ασθενή, αλλά και στη σχέση εμπιστοσύνης ιατρού και ασθενή ως απαραίτητη προϋπόθεση. Η Κλινική Έρευνα, αποτελεί ευκαιρία και για τον ασθενή, υποστήριξε η κυρία Μπενρουμπή. Η συμμετοχή του μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο και άλλους ασθενείς με την ίδια πάθηση, αποδίδοντάς του, ταυτόχρονα, κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπισή της και παρέχοντάς του πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στην πλήρη και ακριβή ενημέρωση του ασθενούς, και στην καλή επικοινωνία του με τον ιατρό.
Η Ευθυμία Χαραλαμπίδου, Συντονίστρια Κλινικών Μελετών της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, παρουσίασε τον δεύτερο τόμο της έκδοσης για την Κλινική Έρευνα στην Ελλάδα που εξέδωσε η εταιρεία. Η κυρία Χαραλαμπίδου περιέγραψε την κλινική έρευνα ως επίπονη αλλά γοητευτική διαδικασία, με κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για ορθή διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της συνεργασίας και ευχαρίστησε τους ερευνητές, συνοδοιπόρους της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ σε αυτή την απαιτητική διαδρομή, για τη δέσμευση και την αντοχή τους.