Κοινωνικές δραστηριότητες και άσκηση κατά της άνοιας

Κοινωνικές δραστηριότητες και άσκηση κατά της άνοιας

Οι έννοιες «συμμετοχή» και «άσκηση» αποδεικνύονται τα «κλειδιά» για τη μακροημέρευση της καλής υγείας του εγκεφάλου, καθώς διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του για πολλά περισσότερα χρόνια. Η ενεργός συμμετοχή σε ομάδες συλλογικών δράσεων, πολιτικά κόμματα, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, φιλανθρωπικές και εθελοντικές οργανώσεις βοηθά στη διατήρηση καλύτερων νοητικών επιδόσεων από την ηλικία των 50 ετών, γιατί προστατεύεται καλύτερα ο εγκέφαλος από τη μελλοντική εμφάνιση άνοιας.

Αναλύοντας στοιχεία 9.100 ανθρώπων, ερευνητές από το Southampton University διαπίστωσαν πως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είχαν συχνότερα συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις. Το 83% των εθελοντών ανέφερε ότι στην ηλικία των 33 ετών δεν συμμετείχε σε συλλογικές δράσεις, ποσοστό που έπεφτε στο 64% στην ηλικία των 50 ετών.

Ολοι οι συμμετέχοντες στα 11 χρόνια τους είχαν πραγματοποιήσει σειρά γνωσιακών – νοητικών τεστ, ενώ υποβλήθηκαν σε άλλα τεστ (μνήμης, προσοχής, ταχύτητας σκέψης, συγκέντρωσης) στα 50 τους. Εξετάζοντας τις διαφορές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωσιακή – νοητική κατάσταση σχεδόν του ενός τρίτου των ατόμων εμφάνιζε επιδείνωση ανάμεσα στις ηλικίες 11 και 50 ετών, το 44% δεν είχε μεταβολή, και οι υπόλοιποι εμφάνιζαν βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου.

Οσοι συμμετείχαν σε κοινωνικές και συλλογικές δραστηριότητες τόσο στα 33 όσο και στα 50 τους είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή (για περισσότερο χρόνο, σε περισσότερες ομάδες κ.ο.κ.) τόσο καλύτερες και οι επιδόσεις.

Οπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο «BMC Psychology», η κοινωνική ενεργητικότητα από κοινού με τη σωματική άσκηση είναι που προάγει σημαντικά την εγκεφαλική υγεία.

Αναφορικά με την άσκηση, μελέτη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρίας Βόρειας Αμερικής, επισημαίνει πως η αεροβική άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνει δραστικά τον κίνδυνο άνοιας, καθώς ακονίζει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, οπότε μειώνει τη συσσώρευση πλακών. Μάλιστα, τεστ σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση, που ασκούνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα, έδειξαν ότι εμφάνισαν θετικά και εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα μόλις έξι μήνες μετά.