Η κινητικότητα των άνω άκρων αξιολογείται με ειδικό τεστ

Η κινητικότητα των άνω άκρων αξιολογείται με ειδικό τεστ

Η αξιολόγηση συγκεκριμένων αλλαγών στην κινητικότητα της άκρας χειρός, διαπιστώνεται πλέον και με 19 ειδικές δοκιμασίες που περιλαμβάνονται στο απόλυτα αξιόπιστο παγκοσμίως  Action Research Arm Test (ARAT).

Η μέθοδος αυτή, εφαρμόζεται στο Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Αποκατάστασης «Παντελής Ι. Κυριάκης» που θεωρείται πλέον εξειδικευμένο Κέντρο Αποκατάστασης για την άκρα χείρα στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα βραβευτεί πρόσφατα με το Silver Award για το σύστημα του ρομποτικού χεριού (Hand of Hope), το οποίο απευθύνεται με σημαντικές προοπτικές ανάταξης της κινητικότητας σε ασθενείς με δυσλειτουργίες ή παραλυτικά φαινόμενα των άνω άκρων λόγω εγκεφαλικού ή άλλων αιτίων.

To τεστ αξιολογεί την ικανότητα χειρισμού αντικειμένων που διαφέρουν ως προς το σχήμα, το μέγεθος και το βάρος και δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε από τον Ronald Lylle στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και μέσω αυτής, ο κάθε θεραπευτής ή ιατρός μπορεί να καταγράφει με ιδιαίτερη ακρίβεια τόσο την υπάρχουσα κατάσταση της κινητικότητας του χεριού του ασθενή, όσο και την προοδευτική βελτίωση που σημειώνεται μετά την εφαρμογή των διαδικασιών αποκατάστασής της.

Σε σχετική του δήλωση ο φυσικοθεραπευτής-εργοθεραπευτής κ. Παντελής Κυριάκης,  αναφέρει: «Συνεχίζουμε  εντατικά τις προσπάθειες διεύρυνσης των επιστημονικών μας δυνατοτήτων στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, αξιοποιώντας κάθε συμβολή της υψηλής τεχνολογίας στο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κάθε ασθενή που μας εμπιστεύεται».

Σημειώνεται τέλος, πως, οι δοκιμασίες έχουν 4 στάδια αξιολόγησης, από το 0, όπου ο ασθενής αδυνατεί  να εκτελέσει οποιοδήποτε μέρος της δοκιμής, το 1 οπότε εκτελεί τη δοκιμή μερικώς, το 2 στο οποίο ολοκληρώνει το τεστ αλλά χρησιμοποιεί υπερβολικό χρόνο και το 3 οπότε και η δοκιμή πραγματοποιείται με επιτυχία.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου