Σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια ασθενών και νοσηλευτών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το νοσηλευτικό προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής το οποίο με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη μη ανανέωση της σύμβασης φύλαξης επικίνδυνου ασθενούς με εταιρία φύλαξης, αλλά και για τις πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια παραλείψεις.
«Κατά παράβαση της κείμενης Νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς όμως να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών» επισημαίνει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, στο ΨΝΑ Δαφνί νοσηλεύονται ενενήντα περίπου «επικίνδυνοι» ασθενείς που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και άλλες βαρύτατες πράξεις και το προσωπικό του Νοσοκομείου βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο ζωής.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι νοσηλευτές, η σύμβαση με την εταιρία φύλαξης που δεν ανανεώθηκε, αφορούσε τη φύλαξη ασθενούς εξόχως επικίνδυνου, του 7ο ΨΤΕ, καταδικασθέντος για ειδεχθή ανθρωποκτονία στενού συγγενικού του προσώπου και υπεύθυνου για πολλές επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού. Την επικινδυνότητα του ασθενούς αυτού κατανόησε και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία μετά και τη θανατηφόρα πυρκαγιά της 5ης/9/2015, προχώρησε στη σύναψη της σύμβασης, για τη φύλαξή του. Όμως «το βήμα αυτό αποδείχθηκε το μοναδικό, αλλά ακόμα και αυτή η σύμβαση με την εταιρία φύλαξης, δεν ανανεώθηκε, για «οικονομικούς λόγους» και βρισκόμαστε εκ νέου στο σημείο μηδέν, με τη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού να είναι σε κίνδυνο» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι νοσηλευτές έχουν κάνει αλλεπάλληλες έγγραφες παρεμβάσεις και προφορικές συζητήσεις με τους αρμοδίους, αλλά ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας για τους ανωτέρω νοσηλευομένους και δεν λαμβάνονται πρόσθετα προστατευτικά μέτρα. «Οι νοσηλευτές αντί να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς, κινδυνεύουν οι ίδιοι από επιθέσεις νοσηλευόμενων ασθενών, μη γνωρίζοντας αν θα επιστρέψουν σώοι στην οικία τους» υπογραμμίζουν οι νοσηλευτές.
Όπως λένε, κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, και δη ανθρωποκτονίες, θεωρούνται «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς.