Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση στο ΕΣΥ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το έτος 2014 τα Νοσοκομεία έλαβαν Κρατική Χρηματοδότηση 1,6δις ευρώ και 800εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο προϋπολογισμός του έτος 2015 προέβλεπε 1,5δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση. Τελικά εκταμιεύθηκαν 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων 180 εκ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν από τα Νοσοκομεία και επέστρεψαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος 2015. Το έτος 2015 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Τα Νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δις ευρώ και λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out)», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός του έτους 2016 που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει για τα Νοσοκομεία ως κρατική επιχορήγηση 1,15 δις ευρώ και ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων που συστήθηκαν και εγκρίθηκαν, είναι μειωμένοι κατά΄20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων καθότι τα ακριβά φάρμακα έπαψαν να χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ (μνημονιακή δέσμευση) και χορηγούνται από τα Νοσοκομεία».
Ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επιχορηγείται εφέτος με 525 εκ. ευρώ. Ίδια επιχορήγηση με το έτος 2015 η οποία υπολείπεται κατά 500 εκ. ευρώ από τη προβλεπόμενη στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της ελλειμματικής χρηματοδότησης «κατάντησε πλασιέ των επιχειρηματιών της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται απότις τσέπες των πολιτών».
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εφέτος θα κλείσουν κάτω του 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ. 7,5% είναι οι Δημόσιες Δαπάνες στα άλλα Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1% η ιδιωτική. Τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ εν αντιθέσει με τα Νοσοκομεία της χώρας μας, που εφέτος θα είναι κάτω του 1,5% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ υλοποιείται το 3ο μνημόνιο με «ψευτοαξιολόγηση» των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. «40% των υγειονομικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης καταργήθηκαν. Η κάλυψη της ζήτησης ανατίθεται στον ιδιωτικό τομέα». Οσον αφορά την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων, αναφέρει ότι στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας του έτος 2016 εγγράφηκε κονδύλι 1.265.000 ευρώ. Με αυτό το «αστείο» ποσό η κυβέρνηση θα καλύψει την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 2,5 εκ. ανασφάλιστων (έμμεσα, άμεσα) πολιτών, διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ. «Δεν μπορεί να κρυφτεί η τραγική οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».
Οσο για τις προσλήψεις, ο απολογισμός σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι μηδέν. Η μία οργανική θέση στις τρεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι 45.000. Πριν τα μνημόνια ήταν 65.000. « Κλείνουν οι κλίνες των ΜΕΘ η μία μετά την άλλη. 200 κλίνες ΜΕΘ ανεπτυγμένες έτοιμες για λειτουργία, είναι κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. 50 Ασθενείς που χρήζουν Νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Όποιος έχει περισσότερη τύχη σώζεται», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Είναι σαφές εξ όλων αυτών ότι το ΕΣΥ συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται και οι πολίτες ημέρα με την ημέρα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών (έμμεσα ή άμεσα χαράτσια), καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.