Οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της υγείας
Οι διεθνείς τάσεις στη φαρμακευτική αγορά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν στο σημερινό, ασταθές περιβάλλον παρουσιάστηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management που διεξάγεται στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Σύμφωνα με τους ομιλητές, τόσο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όσο και η πολιτική υγείας πρέπει να θέσουν στο επίκεντρο τους ασθενείς, ενώ το καινοτόμο μοντέλο για τον εκσυγχρονισμό της υγείας βασίζεται στην ψηφιακή ιατρική και την αποτελεσματική αξιοποίηση και χρήση ουσίας των ψηφιακών εργαλείων, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες παροχής περίθαλψης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Άντζελα Σπαθάρου, Partner στις Υπηρεσίες Συστημάτων Υγείας στη συμβουλευτική επιχειρήσεων McKinsey & Company, μίλησε για τη σημερινή κατάσταση του φαρμακευτικού κλάδου και τη διεθνή του προοπτική. Σύμφωνα με την κα Σπαθάρου, η ζήτηση στην αγορά του φαρμάκου παραμένει ισχυρή κυρίως για λόγους δημογραφικούς, αλλά σε πολλές αγορές στην Ευρώπη και στην Αμερική τα επίπεδα των τιμών και η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα είναι υπό απειλή. Όπως είπε η ίδια, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο θέμα του κόστους στις αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, υπάρχουν τάσεις συγχώνευσης σε πολλά επίπεδα και οι εταιρείες πιέζονται να φέρουν καινοτομία στον τρόπο που προσεγγίζουν διάφορες αγορές».
Ακολούθησε ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market and YouTube, Google Greece, Cyprus & Malta, ο οποίος έδωσε τη διάσταση της επιχειρηματικής ανάπτυξης από έναν κλάδο εκτός φαρμάκου και επικεντρώθηκε στις βασικές αρχές που ακολουθεί η Google προκειμένου να παράγει καινοτομία και οι οποίες την έχουν οδηγήσει στην κορυφή. «Η λογική των ιδρυτών της επιτυχημένης εταιρείας βασίζεται στην καινοτομία» επεσήμανε ο κ. Σούσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ όλων των επιπέδων και τμημάτων αλλά και την υλοποίησή τους». Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι η αποδοχή της αποτυχίας, καθώς και το γεγονός ότι λανσάρει στην αγορά προϊόντα πριν από την τελειοποίησή τους, δηλαδή αφήνει τους χρήστες στην πιλοτική τους φάση να το βελτιώσουν.
Στη συνέχεια ο Σπύρος Παπαπετρόπουλος, Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης και Ιατρικός Διευθυντής στην Cavion επικεντρώθηκε στην ψηφιακή ιατρική, την καινοτομία στη φαρμακοβιομηχανία και το μέλλον της υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαπετρόπουλο, «η τεχνολογία αποτελεί λύση στο χώρο της υγείας σήμερα και θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι με την ψηφιακή τεχνολογία γεννιέται μία νέα γενιά ιατρικών δεδομένων με φορητές συσκευές, έξυπνα χάπια και έξυπνες συσκευασίες φαρμάκων. «Η τηλεϊατρική σε συνδυασμό με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση με αισθητήρες θα συμβάλλει στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της υγείας, ενώ ήδη βλέπουμε πως έχει αρχίσει να αλλάζει η σχέση ιατρού και ασθενούς, αφού οι ασθενείς ψάχνουν πλέον στο διαδίκτυο για ιατρικές πληροφορίες και δεν είναι πια παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες στα θέματα της υγείας τους» τόνισε ο κ. Παπαπετρόπουλος.