Κατρούγκαλος: Διεκδικούμε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου από το Λονδίνο

Κατρούγκαλος: Διεκδικούμε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου από το Λονδίνο

Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση για Brexit, παρουσίασε στην Euractiv.com ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι ο φαρμακευτικός τομέας είναι «στρατηγικός» για τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου (ΕΜΑ) είναι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ που να διασφαλίζει ότι τα φάρμακα που διατίθενται σε περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη είναι κατάλληλα και ασφαλή.

Η έδρα της ευρωπαϊκής αρχής είναι σήμερα στο Λονδίνο, αλλά μετά την απόφαση Brexit θα χρειαστεί πιθανόν να μετακινηθεί εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Euractiv πληροφορήθηκε ότι η διαδικασία για την μετεγκατάσταση του οργανισμού θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, και αφού ενεργοποιηθεί επίσημα το άρθρο 50 και, στη συνέχεια, το Συμβούλιο της ΕΕ θα λάβει την τελική απόφαση.

Η ΕΜΑ θεωρείται ότι φέρνει μεγάλη οικονομικά οφέλη για την πόλη υποδοχής, καθώς η υπηρεσία απασχολεί σχεδόν 900 άτομα και αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία του οργανισμού, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κροατία.

Η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει επίσημα, ωστόσο, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις αναφορικά με τα κριτήρια που θα θέσει η ΕΕ προκειμένου να μετεγκατασταθεί ο οργανισμός.

Όχι «δούναι και λαβείν»

Σε δηλώσεις του στην Euractiv.com, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία.

«Διότι, μας ενδιαφέρει ταυτόχρονα και να πάρουμε στην Ελλάδα για δικούς μας εθνικούς λόγους την έδρα του οργανισμού αλλά παράλληλα επειδή είμαστε Ευρωπαίοι, να μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργία της αρχής όπως γίνεται τώρα», τόνισε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η απόφαση θα είναι του Συμβουλίου αλλά τα κριτήρια δεν πρέπει να είναι τύπου «δούναι και λαβείν» μεταξύ των κρατών. «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της αρχής γιατί είναι σημαντική για την ρύθμιση της αγοράς του φαρμάκου στην Ευρώπη.»

Έχουμε μικρότερο κόστος

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, επεσήμανε ότι ο φαρμακευτικός τομέας στη χώρα είναι στρατηγικός και αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό προϊόν.

«Είναι ένας τομέας, ο οποίος άντεξε στη διάρκεια της κρίσης», υπογράμμισε.

«Δεύτερον, ως κυβέρνηση ακολουθούμε μια πολιτική που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, και νομίζουμε ότι αυτή είναι στάση σημαντική γενικότερα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Share Button