Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Προστάτης είναι ο αδένας που βρίσκεται κάτω από την κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Η βασική του λειτουργία είναι να βοηθά στην καλή λειτουργία της κύστης κατά την ούρηση και στη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ένας στους επτά άντρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόφατες μελέτες εστίες καρκίνου του προστάτη εντοπίστηκαν στο 70% των ανδρών άνω των 80 ετών.

Επειδή οι πιθανότητες να παρουσιαστεί ο καρκίνος του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία, οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου ξεκινούν στην ηλικία των 50 ετών. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά αν διαγνωσθεί νωρίς. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι επίσης ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς το συγκεκριμένο είδος καρκίνου είναι μεταστατικό και μπορεί να εξαπλωθεί σε αλλά όργανα όπως οι λεμφαδένες.

Ετήσιες Προληπτικές εξετάσεις για άντρες 50 ετών και άνω:

  • Εξέταση αίματος για τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)
  • Δακτυλική εξέταση του προστάτη. Πρόκειται για μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση η οποία μπορεί να αναδείξει την τοπική επέκταση της νόσου.
  • Βιοψία με τοπική αναισθησία, αν υπάρχουν ενδείξεις από τις δύο παραπάνω εξετάσεις.

Για όσους έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό οι εξετάσει θα πρέπει να πραγματοποιούνται νωρίτερα, από την ηλικία των 40-45 ετών.

Συμπτώματα

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η εμφάνιση καρκίνου του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα, ειδικά στο αρχικό στάδιο, αν εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω, συνιστάται να απευθυνθείτε στο γιατρό σας:

  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
  • Δυσκολία κατά την ούρηση ή και συχνουρία
  • Πόνος στη μέση, τη λεκάνη ή/και τους μηρούς
  • Απώλεια όρεξης και βάρους (στο πλαίσιο μεταστατικής νόσου)

Πώς να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου

Μια διατροφή χαμηλή σε ζωικό και κορεσμένο λίπος και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στις τομάτες, συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η διατήρηση του φυσικού σας βάρους και η καθημερινή άσκηση συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Και αν έχω διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Σε αρχικό στάδιο υπάρχει η δυνατότητα οριστικής θεραπείας και εκρίζωσης της νόσου χειρουργικά, με λαπαροσκόπηση ή ρομποτική, με εξωτερική ακτινοθεραπεία ή με βραχυθεραπεία (τοποθέτηση ραδιενεργών εμφυτευμάτων). Συνήθως, η ακτινοθεραπεία επιλέγεται και ως επικουρική θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση. Επίσης, σε περίπτωση μεταστατικής νόσου αλλά και στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τοπική ριζική θεραπεία, χρησιμοποιείται η ορμονοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα  συνυπολογίζει το ιστορικό σας και την πορεία της νόσου και θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπευτική οδό για εσάς.