Καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας «for HER»

Καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας «for HER»

Μία στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 500 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πάνω από 900 περιστατικά καρκίνου ωοθηκών.

Γι’ αυτό το λόγο η Roche συνεχίζει και το 2016 την πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας, «for HER», με στόχο τα μηνύματά της να αγγίξουν ακόμη περισσότερες γυναίκες. H καμπάνια «for HER» είναι αφιερωμένη στις γυναίκες αλλά απευθύνεται σε όλους, καθώς όλοι έχουμε τουλάχιστον μία σημαντική γυναίκα στη ζωή μας (www.forher.gr).

To 2016 προγραμματίζονται σειρά δράσεων όπως: ενημερωτικές ομιλίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενημερωτικές δράσεις σε κεντρικά σημεία της χώρας καθώς και δράσεις πολιτικής της υγείας. Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

«Περισσότερες από 3.000 γυναίκες και 100 ογκολόγοι και γυναικολόγοι ιατροί συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2015. Μετά την εντυπωσιακή αποδοχή που γνώρισε η καμπάνια «for HER», η συνέχισή της για ακόμη μία χρονιά αποτέλεσε για εμάς “μονόδρομο”. Πόσο μάλλον, όταν στη Roche “παίρνουμε τον καρκίνο προσωπικά”», ανέφερε στο πλαίσιο της σημερινής Συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των νέων δράσεων, η κα Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas.

Σύμφωνα με την Δρ. Ελένη Γαλάνη, Ογκολόγο – Παθολόγο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Β´ Ογκολογικής κλινικής Metropolitan Hospital, Μέλος ΔΣ ΕΟΠΕ «Στην προσπάθεια για την σωστή και επιτυχή αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου, η γνώση και η έγκυρη ενημέρωση των ίδιων των γυναικών αποτελεί πρωταρχικό και καθοριστικό παράγοντα. Ο ρόλος μας ως εξειδικευμένοι επιστήμονες στον καρκίνο εκτείνεται – πολύ πέρα από τη θεραπευτική αντιμετώπιση – στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία των συγκεκριμένων καρκίνων, που στην πλειοψηφία θα μπορούσαν να προληφθούν».

Ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) δήλωσε «H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική όσον αφορά στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα μέσω ενός εμβολίου και ενός μοριακού τεστ (HPV TEST) να ελαττώσουμε σημαντικά ή και να εξαλείψουμε τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις για νέα μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών. Αυτές οι επαναστατικές καινοτόμες προσεγγίσεις ενδυναμώνουν τις προοπτικές ουσιαστικής θωράκισης των γυναικών από τους πλέον συχνούς καρκίνους και προσφέρουν νέες αισιόδοξες προοπτικές όσον αφορά στην προστασία της υγείας τους από μεγαλύτερες απειλές».

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Με περισσότερα από 525.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο παγκοσμίως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 4η πιο κοινή μορφή καρκίνου στη γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού (25,1%) και τον καρκίνο του παχέος εντέρου (9,2%).

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου καθώς λιγότερο  από το 1/5 των ασθενών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε στάδιο IV  έχουν  πιθανότητες επιβίωσης περισσότερες από 5 έτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 85% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ οι αναπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν το 1/3 του ποσοστού θνησιμότητας σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες.  Συνολικά, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ~52% στις αναπτυσσόμενες χώρες και μόνο ~43% στις αναπτυγμένες.

Το ½ των γυναικών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεταξύ 20 και 45 ετών στην πιο παραγωγική με άλλα λόγια περίοδο της ζωής μιας γυναίκας.

Tην τελευταία τετραετία έχει μεταβληθεί το θεραπευτικό τοπίο, με την ανάπτυξη και χρήση νέων μορίων, αλλάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την 5η συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ευρώπη και είναι η 1η αιτία θανάτου ανάμεσα στους γυναικολογικούς καρκίνους στην Ελλάδα. Στη χώρα μας πάνω από 900 περιστατικά καρκίνου ωοθηκών διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από 400 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 70.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 45.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.

Η προχωρημένη νόσος του καρκίνου των ωοθηκών έχει πτωχή πρόγνωση, αφού τα ποσοστά 5 ετούς επιβίωσης δεν ξεπερνούν το 25%.

Tην τελευταία τετραετία έχει μεταβληθεί το θεραπευτικό τοπίο, με την ανάπτυξη και χρήση νέων μορίων, αλλάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών.