Καινοτόμες θεραπείες καρδιοπαθειών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεραπεία δομικών καρδιοπαθειών διακαθετηριακά και χωρίς επέμβαση πραγματοποιείται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η Β΄ Καρδιολογική Κλινική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα πραγματοποιούν καινοτόμες διακαθετηριακές επεμβάσεις σε ασθενείς με δομικές καρδιοπάθειες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της μη φυσιολογικής ανατομίας και δομής της καρδιάς.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Προγράμματος, επεμβατικό καρδιολόγο Γεώργιο Μπομπότη, στην περίπτωση των ασθενών με μεσοκολπικό έλλειμμα, δηλαδή τρύπα στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο από τις κοιλότητες (κόλπους) της καρδιάς, γνωστό και ως «μεσοκολπική επικοινωνία», κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που αποκαθιστά το πρόβλημα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τη χρήση ειδικής συσκευής αποτελούμενης από δυο “ομπρέλες’’ συνδεδεμένες μεταξύ τους, κλείνουν την ανώμαλη μεσοκολπική επικοινωνία.
Η δεύτερη κατηγορία ασθενών, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν στην τεχνική, είναι όσοι έχουν ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο της καρδιάς. Αυτή η επικοινωνία κλείνει αυτομάτως, αλλά στο 25% του πληθυσμού παραμένει ένα μικρό άνοιγμα, συνήθως χωρίς συνέπειες. Στις περιπτώσεις που το ωοειδές τρήμα ευθύνεται για τη δημιουργία προβλήματος, τότε κρίνεται απαραίτητο να γίνει η σύγκλισή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μπομπότης, σε ορισμένους ασθενείς σχετίζεται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ενδείξεις για την διακαθετηριακή θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών δεν σχετίζονται με την ηλικία του ασθενή, ωστόσο σε προχωρημένη ηλικία τίθενται θέματα αιμοδυναμικών επιβαρύνσεων, καθώς η αντιμετώπιση γίνεται πιο δυσχερής.