ΙΣΘ: Δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς
Πέντε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 2.500.000 θα μπορούσαν να ζουν εάν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια. Στη χώρα μας, πριν από πέντε δεκαετίες νοσούσαν 22.000 άνθρωποι, ενώ έμεναν ανάπηροι και πέθαιναν 250. Ευτυχώς, αυτή η δραματική κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο χάρη στα εμβόλια.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης που διοργανώνει από τις 6 έως τις 12 ενημερωτικές δράσεις για τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς και πρόληψη.
Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο ΙΣΘ θα πηγαίνει στα σχολεία για να ενημερώσει τους μαθητές για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Επίσης, φέτος έχει ανανεωθεί η ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, που δημιουργήθηκε πέρυσι και με την οποία ο ΙΣΘ στόχευσε με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Κυριακή 6 Μαΐου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα γίνει ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια των εμβολιασμών, ενώ την επόμενη Κυριακή αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean Cosmos. Επίσης, την Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 20.30, στα γραφεία του ΙΣΘ (Αριστοτέλους 4) θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα εμβόλια, με ομιλητή τον παιδίατρο-λοιμωξιολόγο, καθηγητή Παιδιατρικής στο ΑΠΘ Εμμανουήλ Ροϊλίδη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, «οι εμβολιασμοί έσωσαν εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια ζωές, ενώ άλλες τόσες αναπηρίες αποφεύχθηκαν. Ενδεικτικά, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2013 πρόλαβε 322.000.000 νοσήσεις και απέτρεψε 732.000 θανάτους.