ΙΣΠ: Φτωχότερη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έφερε η νέα μεταρρύθμιση
Φτωχότερη κατά 75% είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή της Πάτρας μετά την αιφνιδιαστική μονομερή καταγγελία των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ για παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους. Η έλλειψη μεταβατικής περιόδου για την οργάνωση των τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) και κέντρων υγείας (αστικού / αγροτικού τύπου), σχετικά με το νέο καθεστώς αλλά και η έλλειψη χρόνου εναρμόνισης των ασθενών στο νέο σύστημα έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο αλαλούμ όσον αφορά στην αναζήτηση οικογενειακού ιατρού από τους πολίτες, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΠ).
Σύμφωνα με τον ΙΣΠ, ασφαλισμένοι και γιατροί βρίσκονται «όμηροι» στις αλλαγές που επιχειρούνται με προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού από το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αντιμετωπίζουν χρονοβόρες αναμονές και ταλαιπωρία, ενώ οι ιατροί κατακλύζονται καθημερινά από τηλεφωνικές κλήσεις ασφαλισμένων για το εάν συμμετέχουν στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες έχουν ενταχθεί μόλις 5 ιατροί της πόλης (παθολόγοι /γενικοί ιατροί).
Για την εξυπηρέτηση των παιδιών δεν είναι ευρέως γνωστή η πληροφορία ανεύρεσης των οικογενειακών παιδιάτρων και για το πως θα πραγματοποιηθεί η εγγραφή των παιδιών στο νέο σύστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών τονίζουν ότι η επικρατούσα κατάσταση προμηνύει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες ΠΦΥ των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών της περιοχής. Επίσης, όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει δομημένη διοικητική διαδικασία και ενημέρωση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος και δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος προσαρμογής των πολιτών.