«Ισότητα στην Πράξη»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Ισότητα στην Πράξη»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Θέλουμε να γίνουμε το Υπουργείο της Ισότητας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη!» ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα έστειλε το εξής μήνυμα: «Επιλέγουμε να τολμήσουμε, επιλέγουμε να κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων».

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «η σημερινή μέρα συμβολίζει τους συνεχείς αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για ίσα δικαιώματα και ίση μεταχείριση των δύο φύλων και αναγνωρίζει τη μεγάλη αξία και προσφορά των γυναικών σε όλους τους τομείς έκφρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μία μέρα σαφώς δεν αρκεί. Η μέρα αυτή μας εμπνέει για να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών κάθε μέρα και όλες τις μέρες του χρόνου».

«Ο αγώνας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων είναι καθημερινός. Η κοινωνία είναι έτοιμη περισσότερο από ποτέ, το #metoo έχει φθάσει και στην Ελλάδα και η πολιτεία στέκεται αρωγός αυτής της σπουδαίας αλλαγής», τόνισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται πως οι πολιτικές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας κινούνται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εγκαινιάστηκε η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr, στην οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές γύρω από το θέμα, ενώ σύντομα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Στόχος είναι «να αποκτήσουν οι γυναίκες την οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία που δικαιούνται όσο τη δικαιούνται και οι άντρες. Και στη συνέχεια, αυτή η αλλαγή αντιμετώπισης των γυναικών θα έχει θετική επίδραση στην ίδια την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των πολιτικών του Υπουργείου σχετίζεται με το λεγόμενο gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.