ΙΣΑ: Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία

ΙΣΑ: Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς προκάλεσε η πανευρωπαϊκή ανάκληση αντιυπερτασικών φαρμάκων με δραστική ουσία τη βαλσαρτάνη, τα οποία παρήχθησαν σε συγκεκριμένο εργοστάσιο της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι εθνικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ ανακαλούν τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη από την κινεζική εταιρεία Zhejiang Huahai. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει τα συγκεκριμένα φάρμακα, μετά από την ανίχνευση πρόσμιξης, Ν‐νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N‐nitrosodimethylamine, NDMA) στη δραστική ουσία βαλσαρτάνης. Το NDMA ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων. Τα φάρμακα της βαλσαρτάνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τονίζει για μία ακόμη φορά τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, χωρίς την αναφορά της εμπορικής ονομασίας. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, πολλοί γιατροί καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι ασθενείς τους καταναλώνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα ώστε να τους προειδοποιήσουν για τους πιθανούς κινδύνους, καθώς η συνταγογράφηση έγινε με βάση τη δραστική ουσία και η επιλογή του σκευάσματος έγινε από το φαρμακοποιό.

Ο ΙΣΑ ζητά την αλλαγή «της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης για την οποία εξάλλου υπάρχει και σχετική απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή του ΙΣΑ. Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος και η επιλογή ενός παρεμφερούς με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς».

Παράλληλα, ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι ως Σύλλογος είναι υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά αντίθετος στην εφαρμογή αποφάσεων στις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών. Οι γιατροί έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για κάθε ασθενή τους, επισημαίνει.

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να αναγνωριστεί το δικαίωμα του γιατρού να συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία αναφέροντας παράλληλα και το προτεινόμενο σκεύασμα με την εμπορική του ονομασία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.