Υγιεινές συνήθειες που σε …παχαίνουν

Υγιεινές συνήθειες που σε …παχαίνουν

Ξεκινάω δίαιτα! Ατάκα-κόλαφος. Τέλος τα junk food, από σήμερα μόνο σαλάτες! Η ζυγαριά όμως γιατί δε συμμερίζεται τις θυσίες μου;

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά στις φαινομενικά υγιείς διατροφικές μας συνήθειες.

Σημαντική θέση στο ξεκίνημα της ημέρας έχουν τα δημητριακά. Αν μπούμε στη διαδικασία όμως να διαβάσουμε τις διατροφικές ετικέτες θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι όλα όσα αθώα μας παρουσιάζονται. Γι αυτό, πριν επιλέξουμε, κοιτάμε αρχικά να είναι «ολικής άλεσης» και εν συνεχεία να περιέχουν λιγότερο από 5 γρ. ζάχαρης ανά μερίδα.

Αποξηραμένα φρούτα: η εύκολη λύση. Έχε υπόψη ότι αφού έχει αφαιρεθεί το νερό, συγκεντρώνουν όλη τη ζάχαρη και τις θερμίδες του φρούτου σε πολύ μικρότερη ποσότητα, γι’ αυτό η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με φειδώ. Για να μην αναφέρω ότι κάποια φρούτα επικαλύπτονται με ζάχαρη ή σιρόπι πριν αποξηρανθούν. Άλλος ένας λόγος να εξοικειωθούμε με την ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν παραγγείλουν μια σαλάτα σε ένα εστιατόριο τρώνε υγιεινά, και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο. Ωστόσο, ορισμένες σαλάτες ενώ αρχικά πληρούν τις προϋποθέσεις ενός υγιεινού γεύματος, στην πορεία καταλήγουν να απογειώνουν τη θερμιδική του αξία. Προσπάθησε να αποφεύγεις τη χρήση λιπαρών ντρέσινγκ, αρκέσου στο βαλσάμικο αν θέλεις να δώσεις μια ιδιαίτερη γεύση στη σαλάτα σου. Προσοχή στη ποσότητα του λίπους που προσθέτεις καθώς και των λιπαρών τυριών αλλά και αλλαντικών. Προτίμησε να συνοδεύεις τη σαλάτα σου με φρυγανιά ή και ψωμί αντί για κρουτόν.

Η ιδέα του να καθαρίσεις ένα φρούτο είναι σαφέστατα πιο κουραστική και χρονοβόρα απ’ το να αγοράσεις ένα χυμό απ’ το περίπτερο. Είσαι ενήμερη όμως ότι αγοράζεις και έξτρα θερμίδες, καθώς οι χυμοί είναι πιο συμπυκνωμένοι απ’ τα φρούτα και προστίθενται σ΄ αυτούς ζάχαρη ή και γλυκαντικά.

Ακόμη μια παγίδα αποτελούν τα light προϊόντα. Ναι, περιέχουν λιγότερες θερμίδες, σάκχαρα και λιπαρά σε σχέση με τα αντίστοιχα πλήρης προϊόντα αλλά όχι, δεν αδυνατίζουν! Μην αυξάνεις την ποσότητα που καταναλώνεις έχοντας την πεποίθηση ότι ενισχύουν την απώλεια βάρους. Σκοπό έχουν να αντικαθιστούν τα πλήρη προϊόντα και όχι να υπερκαταναλώνονται.

Τέλος, η μόδα της εποχής, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που έχουν κατακλύσει την αγορά και υπόσχονται και αυτά με τη σειρά τους, ακόμη και απώλεια βάρους. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει ότι η αποφυγή της γλουτένης οδηγεί σε απώλεια βάρους ή ότι η γλουτένη είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρος ακολουθώντας τη δίατια χωρίς γλουτένη επειδή επιλέγουν επεξεργασμένα τρόφιμα που στερούνται αυτής. Ακόμη και αν δεν έχεις δυσανεξία και απλά θέλεις να απομονώσεις τη γλουτένη απ τη διατροφή σου, προτίμησε τροφές που βρίσκονται σε πιο φυσική μορφή.

Προτού υιοθετήσεις τις συνήθειες της εποχής, μια πιο κριτική σκέψη θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερες επιλογές.

Μαρία Σκυριανού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Share Button