Η υγεία του προσωπικού των ΚΥ Αιτωλοακαρνανίας απειλείται από αμίαντο;
Τραγικές είναι οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβο ότι τα περιστατικά καρκίνου που έχουν εμφανιστεί στο προσωπικό ενδέχεται να σχετίζονται με την εισπνοή αμίαντου. Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τα δάπεδα όλων Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι στρωμένα με πλάκες αμιάντου οι οποίες έχουν καταστραφεί.
«Στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου έχουμε τέσσερις εργαζόμενους που εμφάνισαν καρκίνο (τρεις έχασαν τη μάχη για τη ζωή), στο ΚΥ Αστακού έχουμε άλλους τέσσερις εργαζόμενους με καρκίνο, στο ΚΥ Αιτωλικού δύο νοσηλεύτριες πάσχουν από καρκίνο», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Τραγικές είναι και οι ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό και εξοπλισμό. Ενδεικτικά, στην έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ καταγράφεται ότι, στο ΚΥ Ναυπάκτου για 50.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιους το καλοκαίρι, το Ακτινολογικό Τμήμα δε λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες, το Μικροβιολογικό λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες αλλά μία συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 7 χρόνια περίπου και η άλλη παραιτήθηκε, οπότε τώρα λειτουργεί με μία μόνο παρασκευάστρια αποσπασμένη από τον «Άγιο Αλέξιο» Πατρών με συνέπεια τις ημέρες που λαμβάνει άδεια το τμήμα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Το Διαβητολογικό Ιατρείο λειτουργεί με μόνο δύο ιατρούς ειδικευμένους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 διαβητικούς ασθενείς. Τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων και είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τα νοσοκομεία της Πάτρας που είναι καλύτερα στελεχωμένα.
Το ΚΥ Αστακού, που εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι, έχει μόνο δύο γενικούς γιατρούς και δύο αγροτικούς και έναν οδοντίατρο. Η στέγη του κτιρίου χρήζει αντικατάστασης, δεν υπάρχει συντηρητής και η κεντρική πόρτα είναι χαλασμένη.
Στο ΚΥ Θέρμου, που καλύπτει μία περιοχή 7.000 κατοίκων, υπηρετούν μόνο γενικοί ιατροί και ένας οδοντίατρος. Δεν λειτουργούν τα αιματολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, ενώ οι δύο ακτινολόγοι είναι αποσπασμένοι στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Δεν υπάρχει φύλαξη του κτιρίου και ο χρέη οδηγού ασθενοφόρου κάνει ένας νοσηλευτής.
Το ΚΥ Άνω Χώρας λειτουργεί μόνο με αγροτικούς γιατρούς και τον ειδικό παθολόγο σε ρόλο συντονιστή, δύο νοσηλευτές, χωρίς διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Ενώ δεν λειτουργούν το Ακτινολογικό και Αιματολογικό Εργαστήριο.
Στο ΚΥ Αιτωλικού, έχουν καταγραφεί κλοπές, όπως πετρελαίου θέρμανσης, τα φάρμακα προέρχονται από νοσοκομεία της περιοχής ενώ δεν υπάρχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες.
Στο ΚΥ Βόνιτσας, όταν βρέχει το κτίριο γεμίζει νερά λόγω προβλήματος στην οροφή, με αποτέλεσμα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να παρουσιάζει προβλήματα. Υπάρχει ένας παρασκευαστής που κάνει τις αιμοληψίες και τις στέλνουν με courier στην Αμφιλοχία. Το Ακτινολογικό Τμήμα δεν λειτουργεί, ενώ υπηρετούν τέσσερις Γενικοί Ιατροί και τρεις αγροτικοί.