Η διατροφή σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επίσης, η διατροφική πρόσληψη λίπους στη μέση ηλικία δε συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, ενώ η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών έχει προστατευτική δράση. Επιπλέον, ένα ή και παραπάνω αλκοολούχα ποτά τη μέρα αυξάνουν σε μέτριο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Καρκίνος του εντέρου: Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος διπλασιάζει τον κίνδυνο. Η κατανάλωση λαχανικών έχει προστατευτική δράση. Το φολικό οξύ είτε προέρχεται από συμπληρώματα είτε από χορταρικά προσφέρει προστασία.
Καρκίνος των πνευμόνων: Τα χόρτα και τα λαχανικά προστατεύουν τους καπνιστές. Κανένας όμως προστατευτικός παράγοντας δε μπορεί να αντισταθμίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Καρκίνος του προστάτη: Το κόκκινο κρέας αποτελεί πιθανό παράγοντα επικινδυνότητας. Οι ντομάτες έχουν προστατευτική δράση. Η πρόσληψη ασβεστίου είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο.