Το γιαούρτι κάνει καλό στην καρδιά!
Ασπίδα προστασίας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων αποτελεί το γιαούρτι στο πλαίσιο μιας συνολικά υγιεινής διατροφής και ζωής, με άσκηση.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension από το Oxford University Press έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο ανάμεσα σε υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα πήραν μέρος 55 χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 30-55 με υψηλή πίεση και 18 χιλιάδες άντρες ηλικίας 40-75, για διάστημα περίπου 30 χρόνων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο 61 ερωτήσεων, αναφέροντας προβλήματα σχετικά με την καρδιά, με πρόσβαση στο ιστορικό τους.
Η υψηλότερη κατανάλωση γιαουρτιού, σύμφωνα με τα ευρήματα, συνδέθηκε με 30% μείωση του κινδύνου μυοκαρδιακής ισχαιμίας στις γυναίκες και 19% στους άντρες, ενώ και σε άλλες καρδιακές παθήσεις, τα ποσοστά παρουσιάζονταν μειωμένα στους καταναλωτές γιαουρτιού.
Και στις δυο ομάδες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα, παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού.