Γιαννόπουλος: Οι Ελληνες αναδεικνύουν την ανθρωπιά τους και φιλοξενούν πρόσφυγες
Η σημαντική συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αναδείχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΠΥ με θέμα τα 23 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, τις προκλήσεις του αύριο και το μείζον ζήτημα του προσφυγικού.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι «η αξία των θεσμών φαίνεται από την αντοχή τους στο χρόνο. Και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας τέτοιος σημαντικός θεσμός. Τρεις είναι οι πυλώνες που αναδεικνύουν την αξία ενός θεσμού.
Α) η δυνατότητά του να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως αυτά αναφύονται.
Β) να έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής έτσι ώστε απρόβλεπτες καταστάσεις και ασύμμετρες διαδικασίες να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα χωρίς να κινδυνεύουν από τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, και
Γ) η διαμόρφωση λειτουργιών πρωτοβουλίας και πρόληψης έτσι ώστε κάθε φορά όταν προκύπτει ένα γεγονός να μην είναι απαραίτητη η διαδικασία νομοθετικών ρυθμίσεων, διοικητικών παρεμβάσεων ή ακόμα έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ουσία της λειτουργίας του και στη φιλοσοφία του καλύπτει πλήρως αυτούς τους τρεις πυλώνες».
Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στις δραματικές ομοιότητες που παρουσιάζουν τα προσφυγικά ρεύματα στην Ελλάδα, τόσο την περίοδο 1914-1922 όσο και στις μέρες μας.
Ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε με νόημα ότι η ελληνική ψυχή ανταποκρινόμενη στη διαχρονική ευαισθησία, όπως τότε έτσι και σήμερα με έμπρακτο τρόπο αναδεικνύει την ανθρωπιά της. Πτυχή αυτού του μεγαλείου -πρόσθεσε- αποτελεί και η απόφαση αναδοχής του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για πέντε ορφανά προσφυγόπουλα.
«Η στάση των Ελλήνων απέναντι στον συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία και την καταγωγή αναδεικνύεται καθημερινά στους τόπους άφιξης των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και στους τόπους διαμονής ή διέλευσης» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε πως «το σημαντικότερο από όλα είναι πως η στάση αυτή εκδηλώνεται και σήμερα που ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού βιώνει έντονα την οικονομική κρίση. Η κρίση δεν εμποδίζει για να επιδείξει ο Έλληνας την ζεστασιά του και την αλληλεγγύη του. Για το λόγο αυτό χιλιάδες άνθρωποι είναι ανώνυμοι βοηθοί, εθελοντές και συμπαραστάτες στους πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλοί μάλιστα παράλληλα με τη βοήθεια και το έργο υποδοχής των πολιτών αυτών από τις δομές της ελληνικής πολιτείας, δεν διστάζουν να φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες ακόμη και στα σπίτια τους».