Για πρώτη φορά μεταφορά απινιδωτή μέσω drone! Video

Για πρώτη φορά μεταφορά απινιδωτή μέσω drone! Video

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε η μεταφορά απινιδωτή σε ανθρώπους που η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά, μέσω drone, δηλαδή Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ), που επιτρέπει σε περαστικούς να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και να σώσουν τη ζωή των ασθενών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που διεξήγαν τη δοκιμή, πιστεύουν ότι σε 1-2 χρόνια τα ιατρικά drones-διασώστες θα μπορούν να προσφέρουν τη σημαντική τους βοήθεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, όπως είναι η καρδιακή ανακοπή, και έτσι θα ανταγωνίζονται τα ασθενοφόρα, εφόσον φθάνουν πολύ πιο γρήγορα στο σημείο του περιστατικού.

Οι Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν 18 μεταφορές ενός αυτόματου απινιδωτή βάρους 763 γραμμαρίων με ένα drone βάρους 6 κιλών, σε ακτίνα έως 10 χιλιομέτρων. Κατά μέσο όρο ο χρόνος μεταφοράς με το drone (που ανέπτυσσε ταχύτητα έως 75 χλμ./ώρα) ήταν λίγο μεγαλύτερος από πέντε λεπτά, έναντι μέσου όρου 22 λεπτών για τη μεταφορά απινιδωτή με το ασθενοφόρο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χάρη στα drones θα μπορούσε να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί η πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, ιδίως σε αγροτικές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές.Το ζήτημα που τίθεται όμως είναι κατά πόσο οι παριστάμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τον απινιδωτή, όταν προσγειωθεί δίπλα τους το drone, αν και αναφέρεται ότι η συσκευή αυτή είναι ευκολότερη στη χρήση και από ένα φορητό πυροσβεστήρα.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα με τη χρήση των ιατρικών drones είναι πόσο εύκολα θα αλλάξουν οι δημόσιοι κανονισμοί, ώστε να επιτρέπεται σε αυτά να αναλάβουν το ρόλο του 166!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση drones για ιατρικούς σκοπούς έχει μελετηθεί και στο παρελθόν και ότι άλλες χώρες προωθούν τη χρήση τους για τη μεταφορά δειγμάτων αίματος, οργάνων προς μεταμόσχευση κ.ά.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο!