Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
“Επιβαρύνσεις για την τσέπη των πολιτών μέχρι και 90% και στην συνέχεια … μικρές μειώσεις, μεθοδεύουν οι εταιρείες στα πλαίσια της ανάπτυξης ενός εικονικού ανταγωνισμού με την δήθεν απελευθέρωση των καναλιών διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)”. Τα παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου που αφορά, μια νέα κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία ονομάζεται «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), με 216 σκευάσματα, από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία θα διατίθενται και εκτός φαρμακείων.
Παράλληλα ο ΠΦΣ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης /αναστολής κατά της πρόσφατης ΚΥΑ που προβλέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99% , καθώς και την χορήγηση αδειών σε ιδιώτες.
Όσον αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ ο κ. Λουράντος, είπε ότι αν και αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση, “η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση τους. Πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ τα πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα ήδη φαίνονται στην αγορά. Παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στην θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30 -163%. Έφερε ως παράδειγμα τα σκευάσματα, Tears, που από 5,4 ευρώ έφτασε τα 8,83, ποσοστό αύξησης 163% και Voltarene, που από 4,90 ευρώ έφτασε 9,60, ποσοστό αύξησης 95%.
Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα με σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ), αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος. Το μη-στεροειδές-αντιφλεγμονώδες ιβουπροφένη (χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ) αντενδείκνυται σε συγχορήγηση με αντιθρομβωτικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα..
«Οι νομοθετικές «πρωτοβουλίες» της Κυβέρνησης εγκυμονούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έρχονται μέσα από την καταστροφή υγιών κλάδων όπως είναι ο φαρμακευτικός», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Σημείωσε μάλιστα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι μελέτες δεν αποδεικνύουν καμιά μείωση μετά την απελευθέρωση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «η κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και ιδιοκτησίας , φαίνεται πως ωφέλησε την προσβασιμότητα των αστικών πληθυσμών και συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών»
Όσον αφορά το θέμα της προσβασιμότητας, όπως είπε ο κ. Λουράντος, μελέτη αναφέρει πώς, η Δανία εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα την υψηλότερη και διερωτήθηκε: «Επομένως όταν έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία, σε τι θα ωφελήσει το υποτιθέμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού;».
Αναφέρθηκε σε άλλα κράτη της Ευρώπης όπου γίνονται «δεύτερες σκέψεις», επισημαίνοντας ότι «την ώρα που στην Ευρώπη οι απελευθερώσεις, αντιστρέφονται, στην Ελλάδα οι «εγκέφαλοι» προχωρούν σε απελευθερώσεις».
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα θα προσφύγει κατά των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια «και που αποδεδειγμένα έχουν απορρυθμίσει τον φαρμακευτικό κλάδο».