Η γενική αναισθησία δεν αποτελεί κίνδυνο για τον εγκέφαλο των παιδιών
Η γενική αναισθησία δεν αποτελεί κίνδυνο για τον εγκέφαλο των παιδιών έως τριών ετών, καθώς δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα για γνωσιακά/νοητικά ελλείμματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Παίδων της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής αναισθησιολογίας Λένα Σαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, εξέτασαν τις επιπτώσεις της γενικής αναισθησίας σε 105 παιδάκια που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης.
Στα παιδιά είχε χορηγηθεί μια μόνο δόση αναισθητικού διάρκειας 80 λεπτών περίπου. Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο η γενική αναισθησία είχε νοητικές επιπτώσεις αργότερα στη ζωή των παιδιών, όταν πλέον είχαν γίνει οκτώ έως 15 ετών.
Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν (μνήμης, μάθησης, ταχύτητας σκέψης, προσοχής, γλώσσας, συμπεριφοράς κ.α.), έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια διαφορά σε σχέση με τις επιδόσεις συνομηλίκων παιδιών που δεν είχαν ποτέ κάνει γενική αναισθησία.
Προηγούμενες μελέτες σε μικρά ζώα σε φάση ανάπτυξης είχαν δείξει ότι η γενική αναισθησία μπορεί να προκαλέσει γνωσιακά ελλείμματα. Μέχρι σήμερα είχαν γίνει λίγες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
«Με βάση τα ευρήματά μας, είμαστε σε θέση να καθησυχάσουμε τους γονείς ότι μία μόνο έκθεση σε αναισθησία είναι ασφαλής για τα υγιή μικρά παιδιά», δήλωσε η δρ Σαν. Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αναισθησία των παιδιών, ιδίως όσων έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.