Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Ποια συμπτώματα έχει και πως αντιμετωπίζεται;
Ένα κοριτσάκι 2,5 ετών κατά την αεροδιακομιδή του στο Νοσοκομείο του Ρίου από το Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα, έσβησε από ιογενή γαστρεντερίτιδα προκαλώντας έντονη θλίψη και πολλά ερωτηματικά.
Τι είναι και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο. Είναι, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, ή από κατανάλωση μολυσμένων τροφών.Η διατήρηση των υγρών στο σώμα είναι το κλειδί για την ταχεία ανάκαμψη.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση. Μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και 10 μέρες και περιλαμβάνουν:
Διάρροια
Ναυτία και έμετο
Κεφαλαλγία, μυαλγίες και αρθραλγίες
Πυρετό, ρίγη
Εφίδρωση
Κοιλιακές κράμπες και πόνο
Απώλεια της όρεξης
Απώλεια βάρους
Αντιμετώπιση
Το κρίσιμο βήμα τόσο στην ιογενή, όσο και στην βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, είναι η αντικατάσταση των υγρών, όταν ο ασθενής έχει ναυτία και δεν θέλει να πιει τίποτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τα βρέφη και τα παιδιά. Πρέπει να τους δίνετε μικρές ποσότητες υγρών, όσο πιο συχνά αντέχει ο οργανισμός τους. Έστω και αν πρόκειται για μερικά μόλις ml νερού. Ακόμα και ένα κουταλάκι του γλυκού από νερό, μπορεί να είναι αρκετό για να διατηρήσει τον οργανισμό ενυδατωμένο.
Τι να προσέχετε
Αν δώσετε μεγάλη ποσότητα υγρών απότομα, μπορεί να προκαλέσετε αυξημένη ναυτία από τις συσπάσεις του στομάχου, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε νέο έμετο και -μοιραία- μεγαλύτερη αφυδάτωση.
Οι ενήλικες και οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο απόθεμα ηλεκτρολυτών από τα παιδιά. Εντούτοις, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές και η αφυδάτωση μπορεί να εξακολουθούν να εκδηλώνονται όσο ο οργανισμός χάνει υγρά από τον έμετο και τη διάρροια.
Μετά από 24 ώρες χωρίς έμετο, αρχίστε σταδιακά και με μικρές πάντα ποσότητες να δίνετε υγρά και τροφές.