Φλεβίτιδα: Απαραίτητη η θεραπεία όλο το χρόνο!

Φλεβίτιδα: Απαραίτητη η θεραπεία όλο το χρόνο!

Πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Και αυτό, γιατί, όπως επιβεβαιώθηκε από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Χρόνια Φλεβική Νόσος (ΧΦΝ) είναι ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου τα συμπτώματα επιδεινώνονται μεν με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά εξακολουθεί και υφίσταται και τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα της νόσου το χειμώνα δεν μας ενοχλούν στον ίδιο βαθμό, αλλά με την πάροδο των ετών το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν παραμεληθεί.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 51% του συνόλου των πασχόντων και το 60% όσων υποφέρουν συστηματικά από ΧΦΝ, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι, η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια δεν πρέπει να ξεκινά και να σταματά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, αλλά να γίνεται συστηματικά, χωρίς διακοπή, καθ? όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος έχει χαρακτηριστεί σαν «επαγγελματική νόσος» καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές, κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, σε εργαζομένους που έχουν καθιστική εργασία, όπως υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί φορτηγών ή ταξί και σε εργαζόμενους σε γονατιστή θέση, όπως- ξυλουργοί, οικοδόμοι, τεχνίτες τοποθέτησης δαπέδων. Όλες αυτές οι κατηγορίες των ατόμων αλλά και όσοι αισθάνονται «βαριά» κουρασμένα τα κάτω άκρα τους, θα πρέπει και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να συνεχίζουν τη θεραπεία και να μην σταματούν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

Ένας μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, είναι η δημιουργία φλεβικών ελκών που αλλοιώνουν την ποιότητα του δέρματος, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνη και απειλητική είναι η δημιουργία θρομβοφλεβίτιδας.

Ο δραστήριος τρόπος ζωής ωφελεί τους πάντες, σε οποιασδήποτε ηλικία. Η καλύτερη άθληση για τα πόδια είναι αυτή που δυναμώνει τους μύες, χωρίς να καταπονεί το φλεβικό σύστημα, π.χ.: κολύμβηση, πεζοπορία , τζόγκινγκ, ποδήλατο.

Επίσης, μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές, μην προσθέτετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας, γιατί προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και απόφραξη των αρτηριών. Να καταναλώνετε τακτικά, μικρά γεύματα καθώς συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση της ενέργειας σε σταθερά επίπεδα.

Η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από αισθήματα βάρους, και πρηξίματος και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

Share Button