Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών: Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών: Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά

«Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη», είναι και πάλι το βασικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων(ECDC)σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για τους περισσότερους πονόλαιμους, αφού δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς που προκαλούν 8 στους 10 πονόλαιμους. Όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο σώμα σας μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στην αντιβίωση. Αυτά τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια μπορούν να μείνουν στο σώμα έως και 1 έτος. Ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια είναι δυσκολότερο ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις θα γίνουν μην αντιμετωπίσημες.

«Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης. Δεν έχουν δράση άμεσης ανακούφισης από τον πόνο -οπότε ο λαιμός παραμένει επώδυνος με ή χωρίς αντιβιοτικά.

Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια και να διαταράξουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (μικροβίωμα) που είναι σημαντικά για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα», αναφέρει με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών ο Σ. Σκληρός, γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Βοηθήστε τον να αξιολογήσει σωστά τα συμπτώματά σας και φυσικά θα πρέπει να ελεγχθείτε για covid-19», καταλήγει ο κ. Σκληρός.