Η εξωσωματική έχει όριο τα 50 έτη! Σε ισχύ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας

Η εξωσωματική έχει όριο τα 50 έτη! Σε ισχύ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε ο Κώδικας δεοντολογίας για την εξωσωματική γονομοποίηση στην χώρα μας.Πλέον έως την ηλικία των 50 ετών μπορεί να υποβάλλονται οι γυναίκες σε εξωσωματική θεραπεία, ενώ η παρένθετη μητρότητα γίνεται από τα 25 έως τα 45, σε γυναίκες που έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί και δεν έχουν υποβληθεί σε περισσότερες από δύο καισαρικές τομές.

Παράλληλα ο Κώδικας προβλέπει πως τα ζευγάρια που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία, πρέπει να ενημερώνονται άριστα από τους επιστήμονες των κέντρων σχετικά με τους κινδύνους, τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους του εγχειρήματος.

Για να δώσουν τη γραπτή συναίνεσή τους, θα ζευγάρια πρέπει να ενημερώνονται από το επιστημονικό προσωπικό των Κέντρων ως προς τη διαδικασία, τις εναλλακτικές λύσεις, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους ενδεχόμενους κινδύνους από την εφαρμογή των μεθόδων ιατρικώς υποβούμενης αναπαραγωγής.

Ως προς τις νομικές συνέπειες για θέματα για τα οποία το ιατρικό επιστημονικό προσωπικό αδυνατεί να παράσχει ασφαλή πληροφόρηση ή να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα των ενδιαφερομένων, οι υπεύθυνοι των μονάδων πρέπει να ζητούν τη συνδρομή νομικού.

Η ενημέρωση επεκτείνεται και προς τις κοινωνικές, ηθικές, νομικές, ψυχοκοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της διαδικασίας και της εφαρμογής των μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στην ιατρική ενημέρωση περιλαμβάνονται συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες για τα ποσοστά επιτυχίας, τα οποία έχει η μονάδα σε παρεμφερή ομάδα ζευγαριών, εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο.

Πρέπει, επίσης, να ενημερώνουν για την πιθανότητα εγκυμοσύνης χωρίς ιατρική παρέμβαση, τις επιπτώσεις της υπερδιέγερσης, τις παρενέργειες των φαρμάκων, τις εγχειρητικές επιπλοκές, τον προσδιορισμό του ανώτατου αριθμού μεταφερόμενων γονιμοποιημένων ωαρίων, την κρυοσυντήρηση για την περίπτωση που τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν θα μπορέσουν να μεταφερθούν για απρόβλεπτους λόγους, το ποσοστό αποβολών ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας, το ποσοστό πολύδυμης κύησης και τους συνδεόμενους με αυτή μητρικούς και παιδικούς κινδύνους.

Ως προς τις νομικές συνέπειες, η γυναίκα και ο σύντροφος της πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα μονομερούς ανάκλησης της συναίνεσης και τις πιθανές συνέπειες αυτής.

Ως προς τις οικονομικές συνέπειες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για το συνολικό κόστος εφαρμογής της μεθόδου καθώς και για τη δυνατότητα ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Share Button